Доступність посилання

ТОП новини

10 років Facebook, що далі?


Сьогодні найбільшій соціальній мережі світу Facebook, виповнюється рівно 10 років. Один із головних засновників мережі в Гарвардському університеті США, Марк Цукерберг, мріяв з дитинства створити щось на кшталт найбільшого електронного довідника. І коли він зі своїми друзями взявся за це на малому прикладі в Гарварді, їм спочатку забороняли це робити, а потім скептично оцінювали перспективи розвитку такої мережі в інтернеті. Але нині Facebook має понад мільярд користувачів у світі і понад мільярд доларів прибутків. В Україні – це третя за популярністю соціальна мережа з понад 3-а мільйонами користувачів. Хоча й до сьогодні є чимало песимістів щодо майбутнього Facebook.

Спочатку Facebook користувалися лише студенти Гарварда, потім й Бостона. Лише з вересня 2006 року Facebook став поширеним по всій території США. Користувачі отримали можливості створення свої сторінки з фото та інформацією про себе, запрошувати друзів, вести обмін думками, брати участь в спілкуванні на своїй та «чужих» «стінах», завантажувати відео, фото, створювати спільноти. З часом Facebook поповнився поштою, новими рекламними додатками. Мережа була зареєстрована на біржі у 2012 році та «з’їла» понад 16 мільярдів доларів інвестицій лише від акціонерів. 4 листопада 2012 року у Facebook оголосили про мільярдного користувача. Торік Цукерберг оголосив про створення нової мобільної платформи Facebook Home.

Експерт: люди, можливо, і пішли би з Facebook, якби було куди

В Україні, як каже Радіо Свобода інтернет-експерт з Києва Сергій Рачинський, Facebook став однією з найбільш популярних соціальних мереж, після Vkontakte та Однокласники:

«Я думаю, що десь мільйонів три українців у Facebook є, хоча б час від часу. Я думаю також, що скоріше за все темпи зростання в Україні трошки спадуть найближчим часом. Тобто, це зростання буде продовжуватися в Україні, але не так різко, як це було, наприклад, минулого року. Так що ми будемо бачити, що популярність Facebook буде зростати. Я думаю, що на Україну також пошириться оце явище, яке зараз спостерігається на Заході, що Facebook залишають молоді. Тобто підлітки, насамперед. Я думаю, що в Україні також буде спостерігатися оцей фактор, коли у Facebook підуть батьки, а молоді не дуже полюбляють ситуацію, коли їхні батьки запрошують їх у друзі до себе», – констатує експерт.

Хоча деякі світові експерти, як наприклад, з Прінстонського університету США, кажуть, що Facebook вже вразила інфекція відмови від нього, зокрема, з-за жорстких вимог реєстрації, та він втратить до 2017 року до 80 відсотків своїх користувачів. Сергій Рачинський каже Радіо Свобода, що ці прогнози у чомусь виправдані.

«Вони мають під собою підстави, бо вони спираються на історію, яку ми вже спостерігали на прикладі мережі My Space. Але все ж таки треба розуміти, що люди, можливо, і пішли би з Facebook, якби було куди. Тобто, я маю на увазі, що такі катастрофічні прогнози мають шанси на реалізацію тільки тоді, коли з’явиться якась альтернатива, тобто – досить популярна мережа», – передбачає Сергій Рачинський.

Сьогодні більшість підлітків вже називає головною мережею Twitter. Також зростає серед молоді популярність мережі Instagram. Тоді, коли Facebook залишається популярним більше серед дорослих і ділових кіл. Важливим Facebook залишається й для ЗМІ, поширення новин.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG