Доступність посилання

ТОП новини

Письменники ходили до суду визволяти учасника Автомайдану


«Не сци, батя, стріляй» – поети під Апеляційним судом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

«Не сци, батя, стріляй» – поети під Апеляційним судом

Київ – Апеляційний суд у Києві відпустив автомайданівця Олександра Кравцова під домашній арешт. Підтримати затриманого та його дружину письменницю Олесю Мамчич прийшли українські літератори і видавці, організувавши під стінами суду поетичний марафон. Кравцов, однак, один із небагатьох активістів Майдану, кому вдалося змінити запобіжний захід із тримання під вартою: більшість засідань переносять, а затриманих не доставляють до зали суду, забезпечуючи відеоконференцію прямо із Лук’янівського СІЗО.

Не сци, батя, стріляй – кричить в мегафон письменниця Світлана Поваляєва. Каже: раніше думала, що в Україні безпечно можуть почуватися тільки юристи, тепер переконана, що цілковито захищеним не є ніхто. Поваляєва – серед літераторів, журналістів і видавців, що прийшли під стіни Апеляційного суду в Києві, щоб висловити підтримку затриманому на розі Грушевського і Кріпосного провулку автомайданівцю Олександру Кравцову та його дружині поетці та перекладачці Олесі Мамчич.

Мій чоловік потрапив у пастку «беркутівців», коли кликали на допомогу іншим людям, і всіх, хто приїжджав, били, ламали їм машини
Олесі Мамчич
«Мій чоловік потрапив у пастку «беркутівців», коли кликали на допомогу іншим людям, і всіх, хто приїжджав, били, ламали їм машини, – розповідає вона – Є один зубний лікар, якому вибили п’ять зубів. Потім їх забрали у відділки міліції, родичам не казали, у які. Я бігала, шукала. Вони мені брехали у вічі, що його в Оболонському відділку немає, поки не з’явились депутати. Після цього якось «матеріалізувався» мій чоловік там».

Друг Олександра Кравцова Сергій Зелінський, який також був у тій машині, говорить, що затримували тільки чоловіків. За його словами, їх відвезли у Маріїнський парк, били, не дозволяючи підвестися, але потім відпустили, затримавши тільки декого.

Проводили «політінформацію» із періодичними ударами по ногах і спині
«Ми лежали на снігу. Намагались дізнатися, скільки нам платять і хто. Проводили «політінформацію» із періодичними ударами по ногах і спині», – згадує чоловік.

Суд постановив змінити запобіжний захід Кравцову і відпустити його із-під варти під домашній арешт. Про це клопотали прокурори, захист наполягав відпустити його на поруки. Прокурор у справі Максим Сорока аргументував рішення обвинувачення так: «Ми залишилися при позиції про домашній арешт, так як у кримінальному провадженні наявні всі докази вчинення кримінальних правопорушень – порушення громадського порядку з опором представникам влади, які виконували свої службові обов’язки».

Суди щодо активістів Майдану переносять через «амністію» – депутат

Олександр Кравцов – один із небагатьох, кому вдалося змінити запобіжний захід, більшість засідань в Апеляційному суді щодо активістів Майдану переносять на 13 лютого, а їх самих не привозять до зали засідань, влаштовуючи відеоконференцію зі слідчого ізолятора. Чим продиктована така необхідність, ніхто в суді не коментує, посилаються на те, що закони дозволяють так робити.

Суди над активістами Майдану відкладають, поки не припиниться дія амністії, за яку парламентська більшість голосувала підняттям рук і яку опозиція уже встигла охрестити «законом про заручників», вважає депутат від «Батьківщини» Олександр Павловський, присутній на засіданнях. Окрім нього, у суді було ще кілька колег із опозиційних фракцій.

Як розповіла Радіо Свобода активістка правозахисної спільноти «Євромайдан-SOS» Марія Томак, зараз простежується кілька тенденцій: з одного боку, наприклад, відпускають під домашній арешт затриманих на Подолі студентів Карпенка-Карого, з іншого – намагаються лишити під вартою довше затриманих на Грушевського. Втім, судові справи і тих, й інших тривають. Марія Томак пов’язує це із нестабільністю в країні: невідомо, яким буде уряд і як зміниться політика.

Найбільше проблем із Автомайданом, і людьми, які були затримані на Грушевського
Марія Томак
«Найбільше проблем із Автомайданом, очікувано цілком, ну і з людьми, які були затримані на Грушевського у різний час: є ті, хто 19 січня були затримані, є ті, хто 20-го, і ті, що пізніше», – зазначає вона.

Раніше у вівторок Апеляційний суд переніс на 11 лютого розгляд 10 із 14 скарг у справах євромайданівців.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG