Доступність посилання

ТОП новини

Янукович втрачає підтримку на сході України (світова преса)


Падіння курсу гривні на тлі загальних проблем новопосталих ринків непокоїть фінансову пресу. Британський діловий щоденник Financial Times повідомляє про очікування подальшого падіння курсу національної валюти в Україні на тлі політичної кризи. Інші англомовні видання намагаються змалювати диспозицію супротивників і прихильників режиму в момент політичного затишшя в Україні.

У середу українська валюта впала до п’ятирічного мінімуму, в той час, як США, ЄС і міжнародні кредитори всіляко намагаються знайти способи стабілізації економіки в країні, яка потерпає від двомісячної політичної кризи, пише британський діловий щоденник Financial Times.

Гривня перейшла межу 9 до долара вперше від 2009 року, після того, як Національний банк країни тримав прив’язку курсу на рівні близько 8 гривень за долар. Аналітики вважають, що з наростанням тиску і нерозв’язаною політичною кризою, Національний банк практично відмовився від прив’язки, намагається керувати девальвацією. Тим часом західні політики не повідомляють деталі фінансових пропозицій Києву, намагаючись уникати конкуренції з Росією, яка запропонувала Україні фінансову допомогу, але зупинила її після відставки промосковського прем’єр-міністра України минулого тижня.

Кореспондент газети New York Times, який побував у Дніпропетровську, розповідає про те, як президент України Віктор Янукович втрачає підтримку в цьому ключовому індустріальному місті.

Кореспондент газети Ендрю Гіґґінс розповідає, як два дніпропетровські бізнесмени, Геннадій Корбан і його партнер Борис Філатов вирішили прибрати рекламні відео з великих екранів у торговому центрі «Пасаж» і замінити їх новинами про протести на майдані Незалежності в Києві.

Вони також підняли прапори Європейського союзу та України, що в російськомовному регіоні, де економічна і політична влада традиційно промосковська, прирівнюється до відкритого повстання. Відплата, чи ж серія нещасть, не змусили на себе чекати. Через кілька годин після того, як було піднято прапори ЄС 25 січня, у всіх трьох торгових центрах їхньої компанії в Дніпропетровську зникла електрика, і покупці в паніці були змушені пробиратися до виходу. Два бізнесмени від того часу переховуються за кордоном.

Кореспондент американської газети пише, що перехід на бік протестувальників двох провінційних бізнесменів, звичайно, не змінить розкладу сил в країні, але він демонструє, що протестувальники є далеко не екстремістами і націоналістами, як їх часто намагаються представити. А настрої протесту сягають тих частин країни, які раніше вважалися оплотом проросійського режиму.

Тим часом журналісти Foreign Policy намагаються розтлумачити своїм читачам термін «тітушки». Розповідаючи про платних провокаторів режиму, американські кореспонденти говорять, що точного їх числа ніхто не знає, але оцінки сягають 20 тисяч.

Газета подає слова Анни Нейстат із Human Rights Watch, яка проводить дослідження на місцях. Тітушки пов’язані з нападами на щонайменше шістьох журналістів у Києві. Також у східних містах України, зокрема, Одесі, Харкові та Дніпропетровську нахабні напади тітушок тепер стали майже повсякденним явищем. Їхня присутність стала настільки небезпечною, що держдепартамент США нещодавно оприлюднив попередження про небезпеку.

Кореспонденти розповідають про зв’язки між тітушками і правоохоронними органами, а активісти Майдану говорять, що тітушки – це відповідь українського уряду на загрозу санкцій з боку ЄС та США.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG