Доступність посилання

ТОП новини

Виборці Швейцарії проголосували за обмеження імміграції, ЄС шкодує


Виборці Швейцарії на референдумі в неділю з мінімальною перевагою підтримали пропозицію крайньої націоналістичної Народної партії запровадити квоти на імміграцію до країни, включно з тими, хто переїжджатиме з країн Європейського союзу.

За даними швейцарського телебачення, за цю пропозицію висловилися 50,3 відсотка учасників референдуму.

Тепер урядові Швейцарії доведеться протягом трьох років переукласти з Євросоюзом угоди про вільне пересування громадян, які були укладені по тривалих переговорах. За ними громадяни країн ЄС мають право жити і працювати у Швейцарії з мінімальними формальностями в обмін на такий же режим для швейцарських громадян у країнах ЄС. Міністр закордонних справ Дідьє Буркгальтер заявив, що наступного тижня вирушить до столиць країн ЄС у пошуках виходу з ситуації, що склалася після референдуму.

У Євросоюзі заявили у відповідь, що шкодують із приводу такого результату і тепер вивчать вплив майбутніх швейцарських антиімміграційних обмежень на відносини зі Швейцарією.

Уряд Швейцарії попереджав, що запровадження таких квот зашкодить економіці Швейцарії і її відносинам із Євросоюзом і країнами-членами ЄС. Супротивники нових обмежень попереджали, що більшість із 80 тисяч людей, які переселилися до Швейцарії протягом минулого року, критично важливі для економіки країни, а нові обмеження призведуть до втрати робочих місць для самих швейцарців.

Два роки тому Швейцарія вже запроваджувала обмеження на імміграцію з восьми країн Середньої і Східної Європи, що теж різко негативно зустріли в ЄС.
XS
SM
MD
LG