Доступність посилання

ТОП новини

Нинішній тиждень буде вирішальним для Януковича (світова преса)


Західні видання вже звернули увагу на те, що мітинг на Євромайдані у неділю 9 лютого був менш масовим, ніж у люті морози. Оглядачі вже кажуть про «глухий кут» у кризовій ситуації в Україні, коли ні влада, ні опозиція не можуть знайти вирішального виходу зі становища, яке склалося на третій місяць протестів. Тим часом фінансова ситуація в Україні, в умовах замороження російського 15-мільярдного кредиту, наближається до дефолту, як засвідчують експерти. Тому чимало газет пишуть, що вже цього тижня виявиться позиція влади Януковича, коли президент буде змушений робити вибір: чи призначати нового прем’єр-міністра на вимогу Росії та йти на силовий розгін Євромайдану, чи ж іти на поступки опозиції та протестувальникам і формувати коаліційний уряд реформ. Аналітики також вважають, що ЄС готує свій «удар по Росії» з новим пакетом фінансово-економічної допомоги Україні, але тут ідеться про прив’язку цієї допомоги саме до нового проєвропейського уряду Києва.

Польська Rzeczpospolita інформує, що Кремль посилює тиск на Україну з намаганням утримати її у російській сфері впливу. Йдеться, як пише з Києва Анджей Белецький, про замороження Москвою 15-мільярдного кредиту для влади президента Януковича з вимогою негайно погасити понад 3-мільярдний доларовий борг Києва «Газпрому», а також про необхідність призначення, на догоду Росії, вигідного їй нового глави українського уряду. Газета також відзначає, що над владою Януковича, у разі відступу від домовленостей зі США та ЄС щодо формування коаліційного проєвропейського уряду реформ, нависає загроза жорстких західних санкцій. Польський оглядач також вважає, що офіційна відмова Києва від розслідування скандального викиду в інтернет приватної телефонної розмови американських дипломатів свідчить, що президент Янукович вибирає «російську пропозицію». Газета з Варшави також звертає увагу, що вирішальний вибір Януковича саме цього тижня на користь Кремля буде залежати від кроків Євромайдану, який, на думку видання, показав у неділю 9 лютого, що масовість мітингів на підтримку опозиції спадає, коли цього разу сюди прийшло лише до 70 тисяч учасників.

Російська «Независимая газета» попереджає, що Україна нині перебуває у переддефолтному стані, коли й «російський кредит не врятує економіку, а лише відтягне крах». Видання не виключає, що у Кремлі спеціально не інформують про деталі зустрічі Путіна і Януковича минулої п’ятниці у Сочі, а тим часом влада Росії, можливо, активніше задіяла запасний варіант із орієнтацією на когось із лідерів опозиції: чи Порошенка, чи Яценюка, чи Кличка, – які є для Москви «договірноздатними», на думку експертів. Можливо, що Путін свідомо штовхає президента Януковича на край провалля, щоб таким чином позбутися його, не виключає газета з Москви. Тут також зазначається, що Євромайдан твердо стоїть на вимозі дострокових президентських виборів в Україні.

Американський часопис Foreign Policy не виключає, що ЄС, підштовхнутий витоком приватної телефонної розмови американських дипломатів у Києві – Вікторії Нуланд і Джеффрі Пайєтта, – готує «удар у відповідь проти попередніх спроб Росії блокувати підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною». Видання не виключає, що новий пакет фінансово-економічної допомоги ЄС може бути запропонований Києву в ці дні, разом із новою пропозицією ЄС до угоди про асоціацію щодо довгострокової перспективи України.

Брюссельське видання EUObserver також інформує, що голова Ради ЄС Герман Ван Ромпей не лише заявив у понеділок журналістам про недопустимість втручання США у справи дипломатії ЄС, маючи на увазі «злиту» в інтернет приватну телефонну розмову американських дипломатів, але й наголосив, що «якщо і є посередник, котрий дійсно може допомогти Україні, так це лише Євросоюз».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG