Доступність посилання

ТОП новини

В МВС попередили, що демонстрантам лишився тиждень для виконання «закону про амністію»


У Міністерстві внутрішніх справ сьогодні знову нагадали демонстрантам, що за чинним законом про звільнення учасників масових акцій від кримінальної відповідальності він може почати діяти тільки в тому разі, якщо протягом тижня – до 17 лютого – демонстранти звільнять усі захоплені ними адміністративні будівлі і розблокують вулиці.

Відтак на виконання закону залишається тиждень, і 17 лютого в разі невиконанні умов він втратить чинність, і тоді слідчі будуть розслідувати кримінальні провадження у звичайному порядку, а за наявності достатніх підстав – направляти до суду з обвинувальними актами, наголосив на брифінгу заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олег Татаров.

За його словами, які наводить прес-служба МВС, органи влади, в тому числі – і Міністерство внутрішніх справ, зі свого боку, роблять усе для гуманізації кримінального судочинства, в тому числі для виконання нового закону, який називають «законом про амністію».

У рамках дії цього закону запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою вже змінили на м’якші 82 особам, а ще 61 особа поки залишається під вартою; усього ж до кримінальної відповідальності притягуються 266 осіб у рамках 129 кримінальних проваджень, сказав Татаров.

Опозиція різко критикує новий «закон про амністію», який без обговорення і без розгляду ухвалила більшість у Верховній Раді 29 січня й який набув чинності 2 лютого, і домагається його скасування й ухвалення іншого закону, що передбачав би звільнення учасників масових протестів від кримінальної відповідальності без ніяких попередніх умов. Чимало з учасників протестів заявляє, що не має наміру виконувати умову закону й наперед звільняти утримувані ними будівлі чи розбирати барикади, поки їхні соратники залишаються, за їхніми словами, «заручниками» і проти них лишаються чинними тяжкі звинувачення, такі, як участь у масових заворушеннях чи заклики до скинення влади.
XS
SM
MD
LG