Доступність посилання

ТОП новини

США попередили, що їхні санкції проти Ірану далі чинні


Барак Обама на прес-конференції після переговорів із Франсуа Олландом у Вашингтоні, 11 лютого 2014 року
Барак Обама на прес-конференції після переговорів із Франсуа Олландом у Вашингтоні, 11 лютого 2014 року
Президент США Барак Обама попередив сьогодні, що санкції Сполучених Штатів проти Ірану далі чинні, і уряд країни вживе заходів проти будь-якої компанії, яка порушить їх.

Як сказав він на прес-конференції у Вашингтоні після переговорів із президентом Франції Франсуа Олландом, який прибув із візитом, США «наваляться, як тонна цегли», на будь-яку компанію, що намагатиметься вести справи з Іраном.

Минулого тижня з таким самим попередженням на адресу компаній із Франції виступав державний секретар США Джон Керрі після того, як керівники низки великих французьких компаній побували в Тегерані, де вели переговори про можливі комерційні угоди. Відвідували Іран останнім часом і підприємці кількох інших країн.

Зацікавленість у співпраці з Іраном виникла після того, як на початку року набула чинності тимчасова домовленість Тегерана зі світовою спільнотою, за якою Іран обмежив збагачення урану, а проти нього скасували деякі санкції, але далеко не всі.

Найближчим часом очікують на початок переговорів із Іраном про укладення постійної домовленості, що вирішила б проблему з іранською ядерною програмою, через яку проти Тегерана діє ціла низка санкцій – і від імені ООН, і з боку окремих держав чи їхніх об’єднань, у першу чергу США і ЄС.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.
XS
SM
MD
LG