Доступність посилання

ТОП новини

Армія не зможе воювати зі власним народом – екс-керівник Генштабу


Київ – Армія співпрацює з іншими державними органами у справі стримування протестів, але в конфлікт не втручається. Так позиціонує роль свого відомства в українській кризі виконувач обов’язків міністра оборони України Павло Лебедєв. Надання техніки, підпорядкованої Міністерству оборони, для нейтралізації протестів, а також дислокація підрозділів внутрішніх військ МВС на базах Збройних сил України – це не можна вважати втручанням армії в політичний конфлікт, каже він. Очільник силового відомства по той бік конфлікту бачить беззаконня та загрозу екстремізму, яким, за його словами, треба протидіяти. Натомість деякі інші представники українського генералітету радять бачити по той бік барикад насамперед народ, що змушений створювати загони самооборони через те, що власна держава не спроможна гарантувати йому безпеки.

Виконувач обов’язків міністра оборони Павло Лебедєв не заперечує фактів розташування внутрішніх військ МВС на об’єднаному збірному пункті Збройних сил України у Київській області, як і того, що техніка Державної служби з надзвичайних ситуацій, підпорядкована Міністерству оборони, залучалася для нейтралізації протестів на Грушевського. Коментувати велику кількість армійських котлів та наметів у Маріїнському парку натомість відмовляється. Пропонує журналістам провести розслідування і самим з’ясувати, звідки в учасників провладного мітингу стільки речей із армійського побуту.

«Те, що сьогодні техніка МНС залучається, то це правда. Вона залучається для стримування беззаконних дій, які мають місце на вулиці під виглядом мирних демонстрантів. Також ця техніка застосовується для вивезення сміття з центру міста. Ви плутаєте залучення особового складу зі зброєю в руках як втручання зі взаємодією одних державних органів з іншими. Це регламентовано нормативно-правовими актами», – заявив в. о. міністра оборони.

Народний депутат від УДАРу Віктор Чумак раніше заявляв, що, за його інформацією, на об’єднаному збірному пункті Міноборони в Києві дислокуються внутрішні війська МВС і що це, по суті, ставить під сумнів заяви про невтручання армії в конфлікт.
Внутрішні війська на чергуванні на місці нещодавніх сутичок з протестуючими, Київ, 17 лютого 2014 року
Внутрішні війська на чергуванні на місці нещодавніх сутичок з протестуючими, Київ, 17 лютого 2014 року

Наказ втрутитися армія може отримати, але виконувати не готова – Лопата

Екс-керівник Генерального штабу Збройних сил України Анатолій Лопата вважає, що прямого втручання армії в конфлікт справді немає, хоча сама ймовірність отримання командувачами Збройних сил наказу втрутитися існує.

«Така можливість і така спроба може мати місце. Наскільки це реально? Я можу вам відповідально сказати, що Збройні сили не здатні на сьогоднішній день воювати зі власним народом. І для народу наші Збройні сили не несуть загрози ні за чисельністю, ні за моральним станом», – вважає генерал Лопата.

Павло Лебедєв
Павло Лебедєв
Лебедєв побачив по той бік барикад екстремістів

Павло Лебедєв висловив переконання, що в Україні існує загроза екстремізму, якій потрібно протидіяти.

«Сьогодні екстремізм присутній. Звідки він прийшов: з Африки, з Єгипту, з Індії – мені байдуже. Головне не допустити цього екстремізму у нас в Україні», – зазначив він.

Натомість Анатолій Лопата вважає, що по той бік барикад армія має розгледіти не екстремістів, а власний народ, який змушений сьогодні захищати своє право на життя та недоторканість майна шляхом створення загонів самооборони. На переконання екс-керівника Генштабу, це є наслідком того, що держава, включно насамперед з силовими відомствами, виявилася неспроможною гарантувати українцям захист їхніх прав, безпеку та порядок.

«Коли влада не здатна сьогодні захистити життя та майно людини, тоді люди самі вирішують це питання в рамках самоорганізації», – наголошує офіцер.

Армія отримує від держави менше грошей, ніж МВС

З-поміж основних пріоритетів свого відомства на 2014 рік Павло Лебедєв боротьбу з екстремізмом не називає. Натомість говорить про повний перехід до комплектування Збройних сил України військовослужбовцями за контрактом, соціальний захист офіцерів та їхніх сімей, модернізацію озброєнь та боротьбу з корупцією всередині відомства.

З-поміж найбільших досягнень 2013 року він відзначає «недопущення зниження боєздатності збройних сил» та поповнення армії 12 тисячами військовослужбовців-контрактників.

Висловлює також сподівання, що Збройним силам вдасться отримати додаткове фінансування до вже закріплених за ними на 2014 рік 15,6 мільярда гривень. Для порівняння: МВС заявляло, що отримало від держави на свої потреби в 2014-му близько 15,9 мільярда гривень.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG