Доступність посилання

ТОП новини

Напіввідкритий уряд


Київ – Сайти центральних органів української влади задовольняють потреби користувачів менше ніж наполовину, що ж до фінансової та майнової інформації, то її на владних сайтах найменше – свідчить останнє дослідження Інституту розвитку регіональної преси. Політологи пояснюють таку ситуацією корупцією та хибною мотивацією посадовців. Між тим самі представники влади вважають, що в Україні ефективно запроваджується електронне урядування, і веб-сторінки органів влади стають дедалі кращими.

Сайт Державної прикордонної служби України є найбільш інформаційно відкритим із 56 веб-ресурсів центральних органів виконавчої влади за підсумками 2013 року, повідомила медіа-юрист Інститут розвитку регіональної преси Людмила Панкратова. За її словами, до найбільш зорієнтованих на потреби громадян можна віднести і сайти Держстату та міністерства доходів та зборів, серед найменш відкритих – сторінки ветеринарної служби, Мінрегіонвугілля та МЗС, оприлюднила результати свого дослідження Людмила Панкратова.

Наші сайти наполовину відповідають вимогам законодавства щодо відкритості й технологічних параметрів
Людмила Панкратова
«У результаті моніторингу, який уже третій рік поспіль проводить наш інститут, найвищий коефіцієнт інформаційної відкритості отримав сайт Державної прикордонної служби України. Наші сайти наполовину відповідають вимогам законодавства щодо відкритості й технологічних параметрів. На них найбільше представлено загальної інформації про держорган, найменше – про бюджет і використання державних коштів і майна», – резюмувала співавтор дослідження.

За спостереженнями Інституту розвитку регіональної преси, окремі сайти, які відповідають всім вимогам до відкритості й прозорості, з’являються в Російській Федерації, в усіх випадках – це пілотні проекти, створені на основі порад експертів. Натомість у країнах ЄС, зокрема у Великобританії, зовсім інші підходи: британці створили єдиний урядовий портал, де взагалі немає фото, відео та новин про урядовців. Головна сторінка порталу повністю складається з лінків на послуги та сервіси, які можуть отримати громадяни, сидячи вдома за комп’ютером.

Влада стає більш відкритою від центру до селищних рад – Бондаренко

Зі свого боку, заступник голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, регіонала Олена Бондаренко бачить не лише недоліки, а й суттєвий прогрес у розвитку веб-сторінок органів влади.

Я бачу безумовний прогрес в ефективності сайтів. Цей процес іде згори вниз: від сайтів центральних органів влади, сайтів міністерств до сайтів селищних рад
Олена Бондаренко
«Коли я, наприклад. Намагаюся знайти на сайтах органів влади як користувач – я бачу лише частину інформації, якої потребую. Тобто сайти влади певною мірою відстають в інформативності від інших сайтів. Однак причина цього – лише в конкретних комп’ютерних програмах, в розробниках сайтів та у фахівцях, які їх обслуговують. Окрім того, я бачу безумовний прогрес в ефективності сайтів. Цей процес іде згори вниз: від сайтів центральних органів влади, сайтів міністерств до сайтів селищних рад», – вважає депутат.

Тим часом, попередній склад Кабміну ініціював проект «електронне урядування», який передбачає , зокрема, максимальне надання послуг українцям в режимі онлайн. Втім, дослідники з Інституту розвитку регіональної преси констатують, що відчутний ефект цей проект продемонстрував лише на сайтах деяких відомств, серед яких державна прикордонна служба й міністерство доходів та зборів. Електронним урядуванням опікується державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України, воно створило навіть сайт, присвячений електронному врядуванню. Проте керівники агентства на час підготовки матеріалу відмовилися надати коментар Радіо Свобода.

Громадянам навмисне не показують найпростішого шляху – політолог

Сайти українських органів влади навмисне роблять недостатньо інформативними для громадян, вважає політолог Олександр Палій.

Можновладці не зацікавлені викладати свою звітність на сайти, бо зазначені в них товари та послуги коштують десь втричі дорожче за свою ринкову вартість, а це є свідченням корупції
Олександр Палій
«Щодо бюджетних питань – така ситуація створюється навмисно. Влада не любить показувати своїх фінансових операцій. Можновладці не зацікавлені викладати свою звітність на сайти, бо зазначені в них товари та послуги коштують десь втричі дорожче за свою ринкову вартість, а це є свідченням корупції, – пояснює Палій. – На сайтах навмисно не дають найпростішого шляху для отримання послуг, щоб людина ходила по кабінетах, витрачала час та гроші».

Змінити ситуацію з сайтами влади, на думку політолога, може лише реформи, які призведуть до зміни мотивів представників влади: якщо вони дійсно почнуть піклуватися про інтереси громадян більше, ніж про власну кар’єру.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG