Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС засуджують насильство в Україні і закликають до діалогу


Чільні посадовці Європейського союзу і країн-членів ЄС засудили сьогодні насильство в центрі Києва, що призвело до загибелі людей, і закликали всі сторони до стриманості й поновлення діалогу.

Зокрема, верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон закликала сьогодні владу України дати відповідь на те, що стало першопричинами кризи. «Необхідно ухвалити політичні рішення в парламенті, Україна має негайно повернутися до парламентського процесу. Політичні лідери мають прийняти спільну відповідальність за відновлення довіри і створення умов для дієвого вирішення політичної кризи», – мовиться в заяві верховного представника, яку зачитала у Брюсселі її речниця Мая Коціянчич.

На думку одного з чільних посадовців Євросоюзу, вирішення нинішньої кризи має складатися зі створення нового уряду з залученням усіх сторін кризи, поступу в конституційній реформі і підготовки до прозорих і демократичних президентських виборів. ЄС завжди готовий допомогти Україні в цьому процесі, мовиться в заяві.

Аштон також засудила сьогодні будь-яке насильство, яке чиниться в Україні, включно з насильницькими діями проти владних і партійних будівель.

Крім того, президент Європейського парламенту Мартін Шульц висловив «шок і сум» із приводу повідомлень про загибель людей у сутичках у Києві.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав у своєму твітері, що після трагічної загибелі людей «кожен в Україні відповідальний» за забезпечення мирного і ненасильницького вирішення кризи.

Голова МЗС Польщі Радослав Сікорський закликав до «стриманості і політичного компромісу».

А міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус у своєму твітері теж закликав до стриманості і написав, що відповідальність за відновлення політичного діалогу лежить на всіх сторонах конфлікту в Україні.

Сьогодні в Києві мирна хода демонстрантів до Верховної Ради з вимогами відновити чинність Конституції в редакції 2004 року наразилася на відсіч силовиків, які перейшли в наступ і витиснули демонстрантів до майдану Незалежності. У сутичках, у які переросла хода, загинули на цей час, як виглядає, не менш як п’ять демонстрантів і один працівник МВС, сотні поранені. Служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ виступили зі спільним ультиматумом, погрозивши вжити всіх заходів для «наведення порядку». Генпрокурор Віктор Пшонка поклав відповідальність за події в Києві на опозицію і заявив, що ніхто з учасників і організаторів протестів не уникне відповідальності за сьогоднішні події. Опозиційні діячі заявляють, що спроби домовитися з керівництвом Верховної Ради про початок засідання і розгляд повернення Конституції-2004 були марні.
XS
SM
MD
LG