Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція: блокування метро – злочин


Київ – Через зупинку метро та блок-пости ДАІ у Києві розпочався транспортний колапс, констатують і представники опозиції, й громадські активісти, й прості кияни. На їхню думку, влада таким чином намагається обмежити активність Майдану, але тільки посилює суспільне невдоволення. У КМДА своє рішення закрити метро пояснюють загрозою терактів у підземці. Проте про негативні економічні наслідки блокування транспорту в Києві говорять навіть представники партії влади.

Павло, мешканець Печерського району Києва, та його родина вповні відчули на собі транспортні проблеми столиці, коли в столиці зупинили метро, а на центральних вулицях працівники ДАІ почали обмежувати рух, розповів Павло Радіо Свобода.

«Складнощі були суттєві. Навіть на таксі – ми долали 100 метрів хвилин за десять. У центральній частині Києва утворилися затори через намагання міліціонерів обмежувати рух. Один з моїх родичів погано почувався, а потрібні для його випадку ліки – були лише в аптеках інших районів міста. Було б метро – доїхали б за 20 хвилин. А так лише в один кінець їхали понад годину, нас постійно зупиняли, назад – набагато довше й складніше», – зауважив місцевий житель.

Метро в Києві не ходить з вечора 17 лютого. Як написано на входах до всіх станцій – з технічних причин. Новопризначений глава КМДА Володимир Макеєнко заявив, що його рішення закрити підземний транспорт викликане загрозою терактів, і що метро відкриють, коли спокій у Києві відновиться. Натомість керівник столичної адміністрації запевнив, що Київпастранс збільшив кількість автобусів та тролейбусів на маршрутах, і що проїзд у муніципальному транспорті на час зупинки метро є безкоштовним. Між тим, Радіо Свобода з’ясувало, що водії продовжують продавати квитки, і лише в частині випадків оголошують пасажирам, що платити нетреба. Приватні ж маршрутки залишаються платними. 19 лютого оголосили вихідним днем, і лише через це великих заторів та юрби перехожих уздовж головних автошляхів, на відміну від 18 лютого, не було, так пояснюють таксисти, з якими спілкувалося Радіо Свобода. Один з них, який зазвичай відвозить людей з залізничного вокзалу, розповів, що в перший день зупинки метро два кілометри від вокзалу долав близько години. Через транспортні проблеми, за його словами, частина його колег підвищили тарифи. Якщо раніше більшість могла відвезти від вокзалу до Хрещатика за 50 гривень, то зараз часто просять і сто, зауважив наш співрозмовник.

Тим часом кияни почали організовувати транспортну взаємодопомогу в соцмережах. Зокрема, створили групу у Facebook «Доїхати на Майдан». А крім того, набирають популярності інтернет-сервіси, які прораховують маршрути між будь-якими точками відправлення та призначення різними видами громадського транспорту.
Люди обурені закриттям метро в Києві (біля метро Хрещатик)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
На в’їздах до Києва – блок-пости, перестрілки, барикади

Тим часом обмежений і в’їзд до столиці. Пости ДАІ є на одеській, житомирській, бориспільській та броварській трасах та на інших в’їздах до столиці. Озброєні правоохоронці блокують всі смуги, крім однієї, та перевіряють багажники. Значна частина вантажного транспорту та нерейсових автобусів до столиці потрапити не може. Вранці 19 лютого низка ЗМІ повідомила про сутичку на в’їзді до Києва з боку Житомира. Повідомляють, що активісти, які їхали на Майдан обстріляли пост ДАІ, який їх не пропускав. Водночас в соцмережах поширюються детальні інструкції, як в’їхати до Києва сільськими та ґрунтовими дорогами, минаючи пости правоохоронців. Надвечір в’їзди до столиці почали перекривати і протестувальники.

Так мешканці Броварів заявили, що готують барикаду впоперек автошляху на Київ, щоб «не пропускати «беркут» і тітушок».

Блокувати метро та обмежувати рух автотранспорту владу змусило загострення протистояння в центрі Києва, однак варто обрати інший шлях, заявив Радіо Свобода депутат-регіонал, колишній прем’єр-міністр Анатолій Кінах.

Життєдіяльність не лише Києва, а й усієї України – під великою загрозою. Такі заходи, як зупинка метро та інші транспортні обмеження, негативно впливають на економічну ситуацію
Анатолій Кінах
«Через зростання політичної кризи та її трагічних наслідків життєдіяльність не лише Києва, а й усієї України – під великою загрозою. Такі заходи, як зупинка метро та інші транспортні обмеження, негативно впливають на економічну ситуацію, на ділову активність. Це негативно відіб’ється на надходженнях до бюджету Києва, і безперечно, на життєдіяльності міста й людей. Це і можливість вільного пересування і доступ до медичних послуг. Це ще раз підтверджує надзвичайну необхідність повернутися до незастосування сили та відновити діалог. Розмова про вкрай необхідну конституційну реформу має перейти з вулиці до парламенту»,– підсумовує депутат.

Натомість член транспортного комітету парламенту свободівець Анатолій Вітів наголосив, що транспортний колапс столиці створений штучно, і що він є грубим порушенням закону.

Навіть транспортна комісія Київради визнала, що блокування роботи метро є кримінальним діянням
Анатолій Вітів
«У Києві основну масу пасажирських перевезень виконує метро. І воно необхідне навіть тоді, коли немає заторів. Те, що зробив Макеєнко – він не мав права робити. Навіть транспортна комісія Київради визнала, що блокування роботи метро є кримінальним діянням. Натомість міліція, яка блокує рух людей до Києва і до його центру зокрема – це порушення права громадян на свободу пересування. Вони намагаються таким чином не пустити людей на Майдан», – вважає опозиціонер.

На доказ своїх слів Антолій Вітів згадав і той факт, що до Києва не пускають потягів зі Львова. Зокрема, в ніч на 19 лютого потяги зупиняли на півдорозі нібито через мінування. Нині ж Укрзалізниця заявляє, що припинено увесь залізничний рух між Києвом та Львовом зупинено на невизначений термін – нібито через розмив ділянки колій Тетерів-Коростень.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG