Доступність посилання

ТОП новини

ЄС заморожує активи і забороняє візи для винних у насильстві в Україні


Демонстрація на підтримку України біля будівлі, де відбувається зустріч міністрів закордонних справ ЄС, Брюссель, 20 лютого 2014 року
Демонстрація на підтримку України біля будівлі, де відбувається зустріч міністрів закордонних справ ЄС, Брюссель, 20 лютого 2014 року
Європейський союз вирішив негайно запровадити замороження активів і заборону на видачу віз відповідальним за насильство і застосування надмірної сили в Україні, повідомив сьогодні у своєму твітері міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Він разом із колегами з інших країн Європейського союзу бере участь у надзвичайному засіданні, присвяченому становищу в Україні.

За його словами, обсяг застосування цих санкцій залежатиме від подальших подій в Україні.

За повідомленнями, наразі йдеться про ухвалене одноголосно загальне рішення, «політичну волю», яке ще не конкретизовували.

Зокрема, на цей час іще немає точного списку тих, кого стосуються санкції. Агентства повідомляють із посиланням на «дипломатів» у Брюсселі, що його почнуть укладати завтра.

Міністр закордонних справ Італії Емма Боніно, зі свого боку, висловила сподівання, що санкції будуть запроваджені вже протягом наступних годин.

За її словами, санкції стосуватимуться, в першу чергу, представників української влади, які є головними відповідальними за насильство, але не тільки їх. Вона згадала про «групи екстремістів, провокаторів та інших типів, яких ми не можемо не помічати».

Вона додала, що країни ЄС також домовилися запропонувати медичну допомогу і візи пораненим у сутичках і втікачам від нинішньої влади України.

Міністри, як повідомляють, також домовилися запровадити заборону на експорт до України засобів для розгону демонстрацій, але відхилили пропозицію заборонити також експорт озброєнь.

На цей час текст рішення Євросоюзу ще не оприлюднений.

Доповнено:

Текст ухвали офіційно оприлюднили невдовзі (англ. мова, .pdf): http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/141110.pdf
XS
SM
MD
LG