Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Польщі: Янукович готовий на дострокові вибори, уряд єдності і зміни до Конституції


Дональд Туск
Дональд Туск
Із президентом України Віктором Януковичем узгоджено, що він готовий до дострокових виборів, які мають відбутися ще цього року, до створення уряду національної єдності протягом 10 днів і до зміни Конституції до нинішнього літа, заявив сьогодні прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Як сказав він на прес-конференції у Варшаві, про це домовилися сьогодні з українським керівником у Києві міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Лоран Фаб’юс.

В Україні це повідомлення ще не коментували.

За словами Туска, у Європі шукають рішень, які б уберегли українців від кровопролиття, бо «події сьогоднішнього дня свідчать, що сценарій громадянської війни реальний».

На думку польського прем’єра, необхідна послідовна й солідарна політика Польщі щодо України і загалом сусідів зі Сходу.

На прес-конференції Туск розповів про свою зустріч із низкою провідних польських політиків, із якими він радився сьогодні щодо ставлення до подій в Україні, і додав, що такі зустрічі стануть регулярними.

Туск також повідомив про санкції, які у принципі ухвалив сьогодні проти української влади Європейський союз і які мають бути конкретизовані вже завтра.

Міністри закордонних справ країн ЄС на надзвичайній зустрічі у Брюсселі, присвяченій становищу в Україні, одноголосно схвалили сьогодні такі санкції.

«У зв’язку з погіршенням становища в Україні Європейський союз вирішив терміново запровадити цілеспрямовані санкції, зокрема замороження активів і заборону на візи, стосовно відповідальних за порушення прав людини, насильство і застосування надмірної сили. Країни-члени ЄС домовилися зупинити чинність експортних ліцензій на обладнання, яке може бути використане для внутрішніх репресій, і переглянути експортні ліцензії на військове обладнання, яке за нормами ЄС вимагає відповідності країни-імпортера нормам демократії. Рада ЄС поставила завдання почати приготування до цього негайно. Обсяг застосування буде визначений залежно від подій в Україні», – мовиться в рішенні Ради ЄС у складі міністрів закордонних справ.
XS
SM
MD
LG