Доступність посилання

ТОП новини

Кримський спікер у Москві погрожує приєднанням Криму до Росії


Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов
Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов
Сімферополь – Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов, перебуваючи у Москві, заявив, що Крим може вийти зі складу України, якщо в Києві зміниться влада. В інтерв’ю російським журналістам він сказав, що у цьому випадку Верховна Рада Криму керуватиметься лише своїми рішеннями і буде «вимушена» скасувати рішення 1954 року, коли Кримська область була передана з Росії до складу України. Заява спікера-регіонала викликала широкий резонанс у Криму.

Пізніше прес-служба парламенту автономії у своєму офіційному повідомленні про зустріч Володимира Константинова з головою Ради Федерації Росії Валентиною Матвієнко повідомила, що той заявив про необхідність об’єднання «всіх здорових сил України для припинення насилля і збереження цілісності країни».

Водночас, низка проросійських політичних діячів з радикальних організацій закликала кримську владу негайно скористатися кризовою ситуацію в Україні і оголосити про вихід Криму з її складу. Жоден представник парламентської більшості у Верховній Раді Криму у четвер не коментував московські заяви кримського спікера, як і вимоги радикалів.

Зате голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов фактично засудив нестриманість спікера. За його словами, в умовах жорсткого громадянського протистояння в країні політики не повинні робити заяви, які можуть трактуватися як загроза територіальній цілісності України. Кримський прем’єр заявив, що Крим – це невід’ємна частина України. «Це історичний факт, який існує незалежно від будь-чийого бажання чи небажання», – наголосив Анатолій Могильов.

Тим часом голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров попередив Володимира Константинова про майбутню кримінальну відповідальність. На його думку, кримський спікер відкрито запросив російські силові структури втрутитися у кримську ситуацію, але кримські татари не дадуть реалізувати цей сценарій.

«Що б не сталося в нашій державі – це наша країна, це Україна!» – наголосив Чубаров.
Мітинг на підтримку чинної влади у Сімферополі, 28 січня 2014 року
Мітинг на підтримку чинної влади у Сімферополі, 28 січня 2014 року

У Криму відчувається напруження і почалася паніка

Ще сьогодні зранку регіонали відправили до столиці чергову групу тітушок – дві сотні чоловіків на кількох автобусах. Їхали вони без настрою, а пообіді ж повернулася інша група кримчан, яких додому силою завернули повстанці Черкаської області.

У пресі також з’являлися повідомлення про перекидання до Києва підрозділів морської піхоти ВМС України, дислокованих у Криму, але офіційного підтвердження вони не знайшли.

Водночас в четвер пообіді почалася паніка серед населення, яке масово знімає гроші з банківських каток і закуповує продукти та бензин. До пізнього вечора в супермаркетах, біля банкоматів і на АЗС можна було спостерігати великі черги.

Також серед журналістів циркулювали чутки про те, що у суботу після повернення спікера Володимира Константинова з Москви буде скликана позачергова сесія місцевого парламенту для розгляду питань про від’єднання від України і звернення за захистом до Росії. В апараті Верховної Ради Криму це спростували, не підтверджують цю інформацію і кримські депутати.

Попри це громадський Рух «Євромайдан-Крим» попередив депутатів Верховної Ради Криму та особисто її спікера Володимира Константинова про кримінальну відповідальність за сепаратистські заклики і дії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG