Доступність посилання

ТОП новини

Люди знають прізвище головного вбивці – це Янукович


Вбиті силовиками учасники протесту проти режиму Януковича, 20 лютого 2014 року
Вбиті силовиками учасники протесту проти режиму Януковича, 20 лютого 2014 року
Валерій Лебедівський

(Рубрика «Точка зору»)

Після подій 20 лютого доконаним фактом стала відсутність легітимної влади в Україні – її легітимність розстріляна чергами з автоматів по мирних громадянах.

Проте і опозиція відстала від ситуації на кілометри спалених вулиць, сотні вбитих і поранених громадян. Адже ті можливі компроміси і перемови, про які вони говорять сьогодні, були актуальними лише до цих смертей.

Схоже, усі політики не помітили, що народ повстав! Сьогодні будь-які переговори зі злочинцями від влади в очах людей виглядатимуть як зрада! Той, хто ще не розуміє цього сьогодні, – завтра пошкодує сто разів!

Раджу кожному, хто зараз впливає на рішення, уважно перечитати прізвища та місця проживання убитих владою громадян: там є жертви з усіх куточків України. У цей час їхні труни прибувають додому… Чи вам забракло розуму уявити, що відбувається з їхніми рідними, знайомими, людьми, що жили поряд із ними? Їхній гнів уже не спинити постановами і змінами до Конституції! Цей гнів множиться і множиться! Зараз не до ком, процедур і крапок!

Люди знають прізвище головного вбивці: це президент Віктор Янукович! І кожен новий день його перебування на посаді множить безпощадний народний гнів! Дочасні вибори у грудні за участі самого Януковича – це динаміт, який ви свідомо підкладаєте під наше суспільство. Звертаюся до опозиції: ви хочете наглумитися над мільйонами, дозволивши вбивці вітати людей із Великоднем, стояти під нашим прапором, який з його наказу рвали палили і топтали, стріляючи у наших беззбройних прапороносців, кривлятися на День Незалежності під наш Гімн, який був останньою зброєю оборони мирним протестувальникам у ту страшну ніч 18-19 лютого? Люди співали, вмираючи, і вмираючи цілували прапор! Ці події зі свідомості людей не витерти, не змити, і вони соромом випечуть очі кожному з вас!

Зараз усі процедури пишуться на вулиці! І якщо політики не бажають стати самовбивцями,– до цих процедур вулиці мають прислухатися негайно.

Не зібравшись на засідання 18 лютого, де-факто парламент зробив собі харакірі. Так не треба займатися ще й саморозчленуванням посмертно! Ще є трохи часу, аби зробити кілька кроків, які бодай трохи втихомирять народний гнів.

По-перше, негайно змінити голову Верховної Ради – під це голосів стане.

По-друге, негайно змінити генерального прокурора, підібравши таку кандидатуру, якій стане сили волі порушити кримінальні справи проти усіх без винятку високопосадовців, починаючи із побиття студентів і закінчуючи сьогоденням. Міра їхнього злочину настільки велика, що вони одразу будуть не лише відсторонені з посад, а й опиняться за ґратами! Це позбавить Януковича озвірілої кліки бандитів, здатних на все. І водночас багатьом з Партії регіонів через страх за себе «відкриє очі».

По-третє – це наслідок двох перших кроків: після таких дій у парламенті швидко знайдеться 300 голосів, які проголосують за негайне усунення від влади Януковича – інстинкт самозбереження найсильніший з інстинктів у можновладців.

Якщо ж ці кроки не буде зроблено сьогодні-завтра, то післязавтра усі політичні інститути та інструменти люди перетворять на сміттєзвалище – невже ці три місяці нікого не навчили навіть елементарному аналізу. Уже сьогодні на Майдані є діючі офіцери! Із кожною годиною їх число зростатиме, а їхні звання вищатимуть! І зволікання політиків та кулуарні домовленості про поправки та ефемерні вибори у грудні призведуть до того, що люди закличуть офіцерів – і ті виконають свою присягу перед народом України: самі заарештують злочинців без усяких процедур!

Закликати до відповідальності чи совісті політиків після всього, що сталося, сенсу ніякого! Тому закликаю бодай до інстинкту самозбереження – реальні кроки робити треба негайно! У народу лише одна, справедлива вимога – відсторонити і покарати вбивць!

Валерій Лебедівський – голова Асоціації демократичного розвитку і самоврядування України

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG