Доступність посилання

ТОП новини

США підтримують дії Верховної Ради України – Керрі Лаврову


Державний секретар США Джон Керрі заявив у неділю голові МЗС Росії Сергієві Лаврову, що Вашингтон твердо підтримує дії парламенту України, який призначив тимчасового виконувача обов’язків президента і прем’єр-міністра.

Як повідомили в Державному департаменті США, держсекретар наголосив російському колезі, що ці рішення парламенту ухвалені великими більшостями голосів обраних представників українського народу з усіх партій, включно з Партією регіонів.

За його словами, саме це є найкращим і найбільш обнадійливим шляхом до того, щоб швидко відновити мир і стабільність в Україні і дати відповідь на нагальні фінансові виклики, що стоять перед Україною.

Керрі в розмові з Лавровим також висловив сподівання, що Росія приєднається до США, Європейського союзу і його країн-членів та інших країн у тому, щоб «допомогти Україні перегорнути сторінку і вийти з кризи сильнішою і єдиною й іти вперед через нові вибори і критично необхідні реформи», повідомив Вашингтон.

Також державний секретар у розмові з міністром закордонних справ Росії наголосив: «США сподіваються, що всі країни поважатимуть суверенітет України, її територіальну цілісність і демократичну свободу вибору».

Росія має іншу версію

Дещо раніше в неділю Міністерство закордонних справ Росії повідомило свою версію оповіді про цю розмову, цілком відмінну. В ній, зокрема, нічого не згадано про слова Керрі щодо підтримки Вашингтоном останніх подій в Україні.

Натомість прес-служба МЗС Росії наводить адресовану Керрі заяву Лаврова про те, що українська опозиція «фактично захопила владу в Україні» і «ухиляється» від виконання своєї угоди з тодішнім президентом Віктором Януковичем і нібито «продовжує робити ставку на насильство». Ні про які підтвердження цих слів у повідомленні не сказано.

За повідомленнями прес-служби МЗС Росії, Лавров і в суботу в низці розмов із колегами з країн Заходу все звинувачував опозицію в Україні, що вона «не виконала жодного з пунктів» тієї угоди і «йде на повідку в озброєних екстремістів і погромників».

Хто ж не виконав угоди в Україні?

У той самий час насильство в Україні припинилося, а Верховна Рада в Києві продовжувала голосами конституційної більшості депутатів, зокрема, з Партії регіонів, ухвалювати рішення на виконання згаданої угоди.

Натомість Янукович, на порушення цієї угоди, заявив, що не буде підписувати ухвалених рішень. Відтак парламент визнав його таким, що самосусунувся від виконання конституційних повноважень президента. Верховна Рада в неділю затвердила новообраного спікера Олександра Турчинова тимчасовим виконувачем обов’язків голови держави. Він же наразі призначений тимчасовим координатором роботи Кабінету міністрів на час до формування коаліційного уряду.

Представники США вже звертали увагу, що у Вашингтоні і в Москві «по-різному» оцінюють події в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG