Доступність посилання

ТОП новини

Депутати звільнили суддів КСУ, призначених за квотою парламенту


Верховна Рада України за порушення присяги достроково припинила повноваження і звільнила п’ятьох суддів Конституційного суду, які були призначені за парламентською квотою, а також запропонувала в.о. президента країни і з’їзду суддів звільнити своїх представників у КСУ.

Відповідну постанову підтримали 307 народних депутатів із 368, зареєстрованих у залі засідань.

Згідно з рішенням, парламент звільнив суддів Анатолія Головіна, Михайла Колоса, Марію Маркуш, В’ячеслава Овчаренка, Олександра Фасенюка.

У пояснювальній записці відзначається, що метою ухвалення цієї постанови є намір сформувати новий склад КСУ для усунення негативних соціально-політичних і правових наслідків зміни Конституції України рішенням КСУ від 30 вересня 2010 року.

Також Генеральній прокуратурі доручається порушити кримінальне провадження по факту винесення рішення КСУ від 30 вересня 2010 року і притягти всіх винних осіб до відповідальності.

КСУ тоді скасував Конституційну реформу 2004 року, повернувши в дію текст Основного закону, схваленого парламентом 1996 році. Таким чином, Україна повернулася до президентсько-парламентської форми правління.
XS
SM
MD
LG