Доступність посилання

ТОП новини

Парламент визнав Небесну Сотню Героями України


Київ – Верховна Рада визнала Небесну Сотню Героями України. Крім того, парламент призначив голів СБУ та Нацбанку, а також генерального прокурора. Депутати визначили і суму, необхідну для фінансування дочасних парламентських виборів.

Верховна Рада підтримала постанову про вшанування учасників акцій протесту. Парламент доручає майбутньому президенту присвоїти загиблим учасникам масових акцій протесту звання Героїв України посмертно.

Крім того, парламент надав майже 2 мільярди гривень на позачергові президентські вибори, які мають відбутися 25 травня 2014 року. За словами голови Верховної Ради Олександра Турчинова, нині для України це значна сума.

Наслідків панування режиму Януковича не можна зупинити ні палицею, ні пістолетом. Тільки фаховою роботою
Олександр Турчинов
«Зараз значно важче працювати, ніж було, навіть, тоді, коли «Беркут» і внутрішні війська штурмували Майдан. Тому, що цю страшну навалу: відсутність фінансів, розбалансування бюджету, повну руйнацію економічних зв’язків – наслідків панування режиму Януковича не можна зупинити ні палицею, ні пістолетом. Тільки фаховою роботою, цілодобовою», – наголосив Турчинов.

Будуть запрошені представники місії МВФ – Кубів

Тож Верховна Рада звільнила голову Національного банку Ігоря Соркіна на підставі його заяви із проханням про відставку, а іншою постановою призначила на цю посаду коменданта Штабу національного спротиву, депутата від «Батьківщини» Степана Кубіва.

«Будуть кваліфіковані питання по злотовалютних резервах, їхня структура. Я мав розмову і будуть запрошені представники місії Міжнародного валютного фонду, щодо зустрічі, продовження переговорів про відкриття нової програми, яка необхідна на сьогодні. Позиція прозорості і відкритості діяльності Національного банку буде проходити щотижня», – запевняє Кубів.

Верховна Рада призначила на посаду генерального прокурора свободівця Олега Махніцького. За його словами, Генпрокуратура планує оголосити 50 особам підозри про вчинення злочину, а саме умисного вбивства 74 громадян України під час акцій протесту.

Крім того, депутати вирішили звільнити політичних в’язнів, зокрема Дмитра та Сергія Павліченків, яких було засуджено за звинуваченням у вбивстві судді.

Депутати також більшістю голосів звільнили Олександра Якименка з посади голови Служба безпеки України і призначили замість нього ударівця Валентина Наливайченка.

Також парламент звільнив суддів Конституційного суду, які були призначені за квотою Верховної Ради, і які своїм рішенням повернули Конституцію 1996 року, що розширила повноваження президента Віктора Януковича. Депутати рекомендують з’їзду суддів протягом 3 днів скликати позачергове засідання і звільнити суддів Конституційного суду, призначених за його квотою. Є лише два судді, яких пропонується залишити на посадах – Віктора Шишкіна і Петра Стецюка, які не підтримали рішення скасувати Конституцію 2004 року. Рішенням парламенту також доручається Генпрокуратурі порушити кримінальне провадження по факту винесення незаконного антиконституційного рішення від 30 вересня 2010 року.

Партія регіонів йде в опозицію – Єфремов

Тим часом голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що з фракції вийшло 74 депутати, а ті, що залишилися, йдуть в опозицію до нової влади. Крім того. Він заявив, що у парламенті створюються неформальні групи депутатів спрямовані лобіювати призначення тих чи інших осіб на керівні посади.

«Я застеріг від одного – щоб групи, які формуються, не формувалися під конкретні посади тому, що це потім призводить до корупції. Я вважав за обов’язок попередити про це чинну нині владу про такі процеси, що такі процесу можуть призвести до сумних результатів», – сказав Єфремов.

Крім призначення, у Верховній Раді відбулися звільнення. За рішенням парламенту, позбавлені посад виконувачі обов’язків міністрів соцполітики Наталія Королевська та культури Леонід Новохатько.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG