Доступність посилання

ТОП новини

У Римі у соборі Святого Петра молилися за Україну


Під час літургії у соборі Святої Софії, Рим, 23 лютого 2014 року
Під час літургії у соборі Святої Софії, Рим, 23 лютого 2014 року
Рим – Молитва за мирну й соборну Україну лунала в понеділок у Ватикані в соборі Святого Петра. Очолив богослужіння глава УГКЦ Святослав Шевчук. На молебень прийшли посли низки європейських країн. А в неділю провідник греко-католиків зустрівся з вірянами та розповів, як церква і люди пережили криваве протистояння з владою у Києві.

Після божественної літургії та панахиди за загиблими кілька сотень українців зібралися на подвір’ї храму Святої Софії, що на околиці Рима. Довгих три місяці вони з болем і тривогою стежили за подіями на батьківщині, ходили на місцеві маніфестації, збирали допомогу для Євромайдану, а тепер прийшли послухати свого пастора – свідка Єврореволюції.

Блаженніший Святослав говорив про погрози на адресу УКГЦ за «незаконну присутність на Майдані», про солідарність усіх церков України, про столичні храми, які стали притулком і порятунком для скривджених і поранених. Та найбільше він згадував про людей: загиблих, поранених і вцілілих.

Янукович сказав, що усі будуть сидіти – глава УГКЦ

З думкою про людей глава УГКЦ прийшов і на зустріч до президента 24 січня разом з іншими керівниками церков. Тоді він намагався переконати Януковича, що поранених і викрадених не можна вважати злочинцями, на що той у відповідь лише посміхнувся, розповів Святослав Шевчук.

Він продовжив: «Ми прийшли переконати його (президента) не робити нічого проти людей на Майдані, не чинити насильства, зупинити кровопролиття... Прощаючись, я підійшов, потиснув йому руку, а він (Янукович) нахилився до мого вуха та й каже: скажіть там своїм людям у Західній Україні, які захоплюють адмінбудинки, що ми на кожного з них маємо справу і всі вони будуть сидіти».

Ці свідчення приголомшили натовп. За висновками Святослава Шевчука, у такий спосіб владна система намагалася тримати ситуацію під контролем.

Але саме у такий надзвичайний момент своєї історії, зазначає глава УГКЦ, український народ спромігся взяти ситуацію у свої руки.

«Бачите, як Божим промислом наш люд гарно себе проявив. Не можна чекати, що за мене хтось щось зробить у моїй державі. Це було надзвичайне зрушення громадянської свідомості і прояв громадянського суспільства», – наголосив Блаженніший Святослав.

Прощаючись із громадою, предстоятель УГКЦ закликав усіх «подолати ненависть та почати думати про завтрашній день».

Глава УГКЦ: Україна потребує солідарності

Згодом перед мікрофоном італійських телеканалів, провідник греко-католиків зізнався, що для нього було найважчим під час протистояння в Україні.

«Йти на переговори чи ні з тими, хто вбиває мій народ, – це дійсно було важко. І я спочатку відмовився від переговорів. Але потім разом з іншими ми вирішили зробити все, щоб зупинити пролиття крові», – розповів в інтерв’ю телеканалу RAINEWS глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Він зазначив, що Україна як ніколи потребує солідарності, і «совість європейців має прокинутися, бо нині Європа будується в Україні». А при нагоді, якби Блаженнішому випала можливість сьогодні поспілкуватися із Януковичем, то він би сказав йому покаятися, щоб врятувати свою душу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG