Доступність посилання

ТОП новини

Головну площу Кіровограда перейменували у Героїв Майдану


У Кіровограді демонтували пам’ятник Кірову
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

У Кіровограді демонтували пам’ятник Кірову

На сесії Кіровоградської міськради депутати проголосували сьогодні за те, щоб площа Кірова називалась площею Героїв Майдану.

А вулиця Дзержинського в центрі міста відтепер має назву вулиці Віктора Чміленка – фермера, активіста Євромайдану. Він загинув 20 лютого від кулі снайпера.

Учора на головній площі Кіровограда прибрали пам’ятник Сергієві Кірову (справжнє прізвище Костриков) – радянському і компартійному діячеві, на честь якого було перейменоване місто.

За це спершу проголосували, а потім демонтували монумент за допомогою крана і вантажівки. Його відвезли на склад, але не повідомляють, куди саме.

Пам’ятник обіцяють не розбивати, а згодом передати до музею тоталітарного режиму, який створять у Кіровограді. У ньому хочуть зібрати пам’ятники різним радянським вождям.

Місто, нині відоме як Кіровоград, виникло за часів Російської імперії навколо фортеці Святої Єлизавети й отримало назву Єлисаветград. За радянської влади його перейменували на Зінов’євськ, на честь іншого компартійного й радянського діяча Григорія Зінов’єва, вихідця з цього міста, – ще за його життя. Після арешту Зінов’єва, якого звинуватили, зокрема, у причетності до вбивства Кірова, 1934 року місто знову перейменували на Кірово, а потім на Кіровоград. Щодо можливого нового перейменування міста єдності немає.
XS
SM
MD
LG