Доступність посилання

ТОП новини

Захід шукає фінансове «рятівне коло» для України


Брюссель – Державна казна – порожня, Україна – на краю банкрутства. Водночас, невизнання Кремлем законності нинішньої влади та повернення Києва до теми євроінтеграції – свідчення того, що будь-які сподівання на обіцяний російський кредит – марні. Натомість, врятувати державу від дефолту можуть міжнародні фінансові установи, США та, особливо, Євросоюз. Саме ця тема у вівторок буде головною на зустрічах лідера європейської дипломатії Катрін Аштон, яка наразі перебуває в Україні.

Поруч із рішеннями для тривалого вгамування політичної кризи, ЄС намагається підтримати і вкрай ослаблену українську фінансову систему. Справа доволі делікатна, адже ще не так давно у Брюсселі точилися запеклі суперечки, коли йшлося про грошові ін’єкції в економіку Греції. Тим більше, що Україна не є членом ЄС, а за підрахунками Міністерства фінансів, для втримання держави «на плаву» упродовж нинішнього та наступного років будуть потрібні аж 35 мільярдів доларів.

У Брюсселі наголошують, що представник ЄС із закордонної політики Катрін Аштон і заступник голови Єврокомісії Оллі Рен наразі ведуть переговори щодо рятувального грошового пакету для України із МВФ, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку й окремими країнами-партнерами, що можуть допомогти Україні фінансово.

Речник Єврокомісії Олів’є Байї намагається розвіяти скептичні зауваження, що, мовляв, кредит, який може бути запропонований Україні, буде знову надто малим, адже остання макрофінансова допомога, запропонована ЄС, складала 610 мільйонів євро.

Я переконаний, що врешті-решт ми визначимо суттєву цифру кредиту, щоб підтримати Україну
Олів'є Байї
«Треба дати можливість пані Аштон та іншим міжнародним партнерам спочатку все обговорити з українським керівництвом. Я переконаний, що врешті-решт ми визначимо суттєву цифру кредиту, щоб підтримати Україну», – каже представник Єврокомісії.

Перші транші вже дадуть до кінця лютого?

Європейський парламент упродовж всієї української кризи наголошував на необхідності фінансово підтримати цю державу. Голова парламентського комітету із закордонних справ Ельмар Брок у Києві заявив, що короткотермінову грошову допомогу українці можуть отримати вже до кінця місяця. Його колега, євродепутат від Бельгії Луі Мішель при цьому зауважує, що ЄС має бути зацікавлений у допомозі Україні.

Цілковито в інтересах європейців мобілізуватися та надати фінансову допомогу на післякризовий період для того, щоб стабілізувати Україну
Ельмар Брок
«Цілковито в інтересах європейців мобілізуватися та надати фінансову допомогу на післякризовий період для того, щоб стабілізувати Україну та дати дорогу демократії, – каже Брок. – По-друге, очевидно, що Євросоюз не виділить грошей, якщо не бачитиме там справжніх демократичних реформ».

Київський політолог Олександр Палій вважає, що візит Аштон пов’язаний із формуванням нового уряду і вертикалі влади в Україні, з якою й буде слід домовлятися щодо надання кредиту.

«Євросоюз заявив про готовність дати дуже велику суму грошей і відтак вони хочуть знати, кому дають ці гроші і чи здатна буде Україна після того, як використає ці гроші, перейти до самозабезпечення і до того, аби мати здорову фінансову систему», – зазначає Палій.

Фінансова криза може спровокувати нові протести?

Такої економічної та політичної катастрофи Україна не знала за всю історію своєї незалежності
Арсеній Яценюк
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк проаналізувавши поточний стан української казни, прийшов до висновку, що «такої економічної та політичної катастрофи Україна не знала за всю історію своєї незалежності».

Радіо Свобода поцікавилося, що з цього приводу каже громада на Майдані. Волонтер Майдану Анна, перекладач за фахом, вважає, що «добре, що високопосадовці Євросоюзу звертають на нас увагу, у принципі. це також їхній обов’язок – звернутись (до нас), порадитись, нам дати якісь поради, слідкувати за ситуацією. Але найголовніше, що зараз має бути, щоб Україна, в принципі відмежившись від усіх інших країн, побудувала свою націю і свою державу. Ми маємо отримувати досвід і від ЄС, і від Росії, і від США, але найважливіше щоб ми зараз вистояли самі».

Зі свого боку, Василь, боєць однієї з сотень Самооборони переконаний, що допомога Євросоюзу якщо й потрібна, то лише моральна.

«Наші люди самі розберуться, що до чого, у нас люди мудрі і розумні. Але з іншої сторони, якась підтримка з Заходу нам потрібна – моральна, не більше і не менше», – вважає він.

Європейці разом із МВФ раніше вже пропонували Києву понад 15 мільярдів доларів взамін на політичні, економічні реформи й боротьбу з корупцією. Однак, через відсутність перетворень швидко закинули цю ідею. Нинішні фінансові труднощі незабаром можуть знову вивести народ на вулиці, – зазначають західні оглядачі. – Тому міжнародна спільнота перед тим, як «виписувати Україні чек», намагається визначити, в чиїх руках перебуватиме влада в Україні.

З іншого боку, Захід розуміє, що грошове вливання посприяло б швидшій стабілізації ситуації в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG