Доступність посилання

ТОП новини

YanukovychLeaks – втоплені біля Межигір’я документи викладені в інтернеті


Перші 500 документів із тек, знайдених водолазами у Київському морі біля Межигір’я опубліковані вночі на сайті www.yanukovychleaks.org. Це близько 2% усього об’єму паперів. Документи продовжать з’являтись на сайті по мірі їхнього опрацювання. «Також на сайті з’являтимуться журналістські розслідування, що базуватимуться на цих документах» – йдеться на свіжествореній веб-сторінці.

22 лютого на території залишеної резиденції колишнього президента України водолази виловили близько 200 тек із документами, які хтось намагався знищити під час втечі. Автор цієї статті у складі групи журналістів-розслідувачів та групи волонтерів декілька діб опрацьовували ці документи.

Все це відбувалось на території Межигір’я – спершу в ангарі для яхт, а згодом в одному з будинків. Журналісти вирішили не виносити документи з території резиденції, і після реставрації та опрацювання готові передати їх правоохоронцям як речовий доказ злочинів.
Дмитро Гнап. Третя доба роботи з документами
Дмитро Гнап. Третя доба роботи з документами

У короткому викладі, знайдені папери – це фінансові документи навколо резиденції Межигір’я, Сухолуччя (мисливські угіддя, де полював Янукович та його оточення) та інших президентських об’єктів. Звіти про закупівлю товарів та робіт для оздоблення будинків та територій, задокументовані хабарі. Документи про рух коштів між компаніями, які прямо пов’язані з Віктором Януковичем та його оточенням, що відкривають повну картину фінансових оборудок відставленого президента.

Перш ніж перейти до аналізу величезного масиву інформації – папери треба було зберегти від псування – деякі пролежали у воді довший час і важко піддавались відновленню. До журналістів та волонтерів приїхала група архівістів-експертів із реставрації документів.

Узгоджений алгоритм роботи був такий – кожну сторінку треба перекласти сухим папером і віддати на сушку.

«Сушка» відбувалась в окремій кімнаті – куди керівники бібліотеки імені Вернадського привезли спеціальні теплові пушки.

Більша частина документів була відзнята на фотоапарат. Сканувати було неможливо через вологість паперів. Утім, після сушки всі документи будуть ретельно і систематично відскановані.

Під час роботи над документами всі розуміли, що доступ до них от-от може бути обмежений. Тому перезнімали їх без зупинок і вдень, і вночі. Через недовіру суспільства до правоохоронних органів журналісти-розслідувачі взяли на себе завдання зберегти копію кожного документа. Жоден папірець, який вдалось врятувати, не буде прихований і не зникне. Без жодного виключення, кожен документ буде публічно доступним в найближчі дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG