Доступність посилання

ТОП новини

Москва не готова до збройного втручання – експерти


Усунення президента Віктора Януковича і «ленінопад» в Україні – масове руйнування пам’ятників Леніна – примушує думати багатьох спостерігачів, що російський президент Володимир Путін, так чи інакше, «втратив» Україну. Проте Кремль навряд чи змириться із втратою впливу, маючи достатньо важелів впливу на розвиток ситуації в Україні.

Хоча президент США Барак Обама намагався обходити революційну риторику, коли під час поїздки до Мексики 19 лютого заявив, що США не збираються змагатися з Росією, як у часи холодної війни, але бажають «переконатися, що люди в Україні вправі самі вирішувати своє майбутнє».

Ось як пояснював колишній президент Леонід Кравчук в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода своєрідне зависання України упродовж довгого часу між Заходом та Росією, після оголошення своєї незалежності у 1991 році:

«Росія, розуміючи це все та знаючи, що їй без України вийти у широкий світ Європи чи створити якусь нову могутню структуру,котра могла б протистояти США, чи іншим, а Росія до цього прагне, неможливо. Тому вона ухвалила стратегічне рішення – тримати Україну в своїх обіймах».

Надзвичайну важливість України для Путіна, для його внутрішньої й зовнішньої політики, визнає і колишній посол США в Києві Стівен Пайфер. За його словами, «переміщення України в бік ЄС означало би для Путіна дуже велику діру в його просторі впливу».

Відомий лондонський експерт Ендрю Вільсон взагалі вважає, що «реальна демократія в Україні – це велика загроза для всієї системи влади, яку Путін створив після 2000 року».

Росія буде робити все, щоб провалити реформи в Україні

Експерти схильні до того, що маловірогідний варіант якоїсь військової операції Росії в Україні на кшталт війни в Грузії у 2008 році, бо це було б дуже важко і занадто дорого для Москви. Однак, на думку аналітиків, Росія рішуче сприятиме так званій «федералізації» України. Тактика ця дозволить Росії посилити контроль за владою в Києві та перешкоджати євроінтеграції України.

Тому, як вважає Ендрю Вільсон, нині в українських демократів дуже мало часу, щоб скориставшись фінансовою допомогою Заходу, не дати Росії перешкодити реальному реформуванню України. Адже 24 лютого російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв вже піддав сумніву легітимність нинішньої влади у Верховній Раді.

«Деякі наші іноземні партнери , західні партнери, вважають інакше – вони вважають цю владу законною. Я не знаю, яку конституцію вони читали, які закони, але мені здається, що це якесь відхилення у свідомості, коли легітимним називають те, що за своєю суттю є наслідком збройного заколоту», – заявив він.

Тому, чимало впливових західних експертів закликають Захід переконати Росію у спільних діях заради стабілізації в Україні, що буде вигідно всім. Бо інакше – криза в Україні триватиме безкінечно довго, попереджають вони.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Robert Coalson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG