Доступність посилання

ТОП новини

Путін грає в Україні за «планом Б» (світова преса)


Світова преса інформує, що коаліційний уряд з’явиться в Києві вже у четвер і він покаже компроміс Верховної Ради з Євромайданом, хоча оглядачі попереджають, що новій владі доведеться зіткнутися відразу ж із «головним викликом – українською економікою». Тому чимало експертів на Заході закликають ЄС і США негайно «купити» Україну і створити там демократію з капіталістичним укладом. Не заради благодійності, як вони кажуть, а заради того, що «кордони Європи не може встановлювати Володимир Путін». Експерти також попереджають, що глава Кремля не бажає брати на свою шию депресивну економіку «Луганщини та Донеччини», бо у Харкові та Дніпропетровську проросійські сили не надто переважають, тому Путін, на думку аналітиків, буде діяти за «планом Б», коли погрозами окупації Севастополя вимагатиме вигідного Москві уряду в Києві.

Лондонська The Times закликає Захід купити Україну, бо інакше Путін переможе. Оглядач Роджер Бойз вважає, що США та ЄС повинні «допомогти створити в Україні демократію з капіталістичною економікою не заради благодійності, а для того, щоб відстояти простий та очевидний принцип: кордони Європи не може встановлювати Володимир Путін». Автор вважає, що ціна нового «плану Маршалла» для України цілком розумна (десь 25 мільярдів доларів) і це допоможе, на його думку, запобігти новій громадянській війні у Європі. Бойз також попереджає, що «перехідний період в Україні буде непростим». Однак, як переконаний автор, якщо Захід зможе допомогти Україні подолати цей бар’єр, то це означатиме початок кінця згубного для світу путінізму. «На це варто витратитися», – резюмує Роджер Бойз.

Американський оглядач Саймон Шустер зауважує на сторінках часопису Time, що «Росія не буде вторгатися на територію України», бо ніщо так не об’єднує ворогуючі політичні сили, як спільний ворог, особливо зовнішній агресор. Автор також попереджає Кремль, що у випадку агресії Москви, президентом України точно може стати «войовничий ворог Росії». Тут також ідеться про труднощі формування українського коаліційного уряду та прогнозується, що «боротьба обіцяє бути не дуже гарною, та хто б не став переможцем, йому доведеться зіткнутися «з головним викликом – українською економікою», наголошують у статті. Для порятунку України від економічного і фінансового краху необхідно до 35 мільярдів доларів, як ідеться в аналізі цього оглядача, Росія, на його думку, не буде сидіти, склавши руки, бо вже заявила, що не хоче сертифікувати імпорт української свинини.

Анджей Белецький пише на сторінках Rzeczpospolita, що Путін приступив до реалізації «плану Б» щодо України. Це, на думку оглядача варшавського видання, означає прямі погрози вторгнення Росії в Криму з метою примусити українську владу в Києві грати за умовами Кремля та, щонайменше, призначити там вигідний Росії коаліційний уряд. «На сьогодні, – як попереджає Белецький, – фаворитом Кремля є Юлія Тимошенко. І якщо цей варіант не вийде, то Москва може піти не безпосередню інтервенцію». Варшавське видання також вважає, що Путіну не вигідно вторгатися в межі Луганщини і Донеччини в Україні, бо ці депресивні та залежні в економічному плані райони будуть непосильним ярмом на шиї Москви, а Харків та Дніпропетровськ, як мовиться в аналізі газети, не є однозначно регіонами, де б переважали проросійські сили.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG