Доступність посилання

ТОП новини

США спільно з МВФ і ЄС підтримають економіку України – Бернс


США спільно з МВФ і ЄС підтримають економіку України – Бернс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

США спільно з МВФ і ЄС підтримають економіку України – Бернс

Київ – Як тільки буде сформований новий багатопартійний технократичний уряд, США спільно з МВФ та ЄС готові негайно вживати конкретних кроків з економічної підтримки України. Також у Вашингтоні рішуче наголошують на підтримці територіальної цілісності України. Про це в Києві заявив у середу заступник державного секретаря Сполучених Штатів Вільям Бернс.

Заступник держсекретаря США Вільям Бернс провів у Києві впродовж останніх днів зустрічі практично з усіма новими очільниками української держави, а також з верховною представницею ЄС із закордонних справ Катрін Аштон. Підсумок цих зістрічей – не обіцянка подальших розмов, а цього разу – цілком конкретні кроки та гарантії підтримки нової влади на шляху відвернення дефолту та системного реформування країни.

Як тільки буде сформований новий уряд, ми готові вживати негайних заходів
Вільям Бернс
«Як тільки буде сформований новий уряд, ми готові вживати негайних заходів з тим, щоб підтримати Україну економічну, допомогти реалізувати реформи, щоб відновити економічну та політичну стабільність. Після мого візиту в Україні залишаються експерти Білого дому та Міністерства фінансів США для продовження консультацій», – зазначив Вільям Бернс.

Міністерство фінансів оцінює плановий обсяг макрофінансової допомоги для України протягом 2014-2015 років у 35 мільярдів доларів. Про це йдеться в заяві Мінфіну України.

Голова комітету із закордонних справ Європейського парламенту Ельмар Брок заявив раніше, що Євросоюз готовий дати Україні близько 20 мільярдів євро фінансової допомоги на проведення реформ після того, як у Києві з’явиться новий уряд.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард повідомила, що Міжнародний валютний фонд готовий надати допомогу Україні, якщо її керівництво звернеться з таким проханням.

Водночас, заступник державного секретаря США Джон Керрі наголосив, що відправна точка для отримання міжнародної фінансової допомоги в обсязі, що дозволить попередити дефолт та перезавантажити економіку, – формування нового багатопартійного, технократичного уряду народної довіри.

«Перші кроки, яких варто вжити, – це формування нового уряду та можливість працювати з ним та визначити його плани, бачення проблем, які потрібно вирішувати, та те, що ми маємо зробити, аби допомогти», – наголосив Вільям Бернс.

Американський очільник визнає, що перед Україною стоять критично складні виклики, як, зокрема – спекуляції довкола теми сепаратизму.

США рішуче підтримують територіальну цілісність України
Вільям Бернс
«США рішуче підтримують територіальну цілісність України. Сепаратизм, навколо якого відбуваються певні спекуляції впродовж останніх днів, не відповідає інтересам України. Це ні в чиїх інтересах. І ми будемо далі наполягати на цій дуже твердій позиції», – наголосив представник Державного департаменту.

Вільям Бернс наголошує також на тому, що нині США та ЄС діють спільно та єдино у справі підтримки України.

На запитання Радіо Свобода про те, чи не час поставити на міжнародний порядок денний питання надання Україні перспективи членства в ЄС, заступник державного секретаря підтвердив, що підтримує цю ідею, але темпи та механізми її реалізації, вочевидь, залежатимуть від Євросоюзу та України.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

XS
SM
MD
LG