Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті відстоюють право українців на членство в ЄС


Єврокомісар із політики сусідства та розширення Штефан Фюле
Єврокомісар із політики сусідства та розширення Штефан Фюле
Брюссель – Європейський парламент щойно завершив дебати щодо ситуації в Україні. Переконання депутатів із різних куточків об’єднаної Європи доволі чіткі. На їхню думку, ЄС повинен простягнути Україні руку допомоги – асоціацією, візовим полегшенням, підтримкою її з огляду на російські посягання на територіальну цілісність та фінансовим пакетом.

Єврокомісар із політики сусідства та розширення Штефан Фюле, який на обговореннях України зазвичай представляє віце-президента Комісії ЄС та голову європейської дипломатії, і цього разу був доволі лаконічним. На його думку, в державі, що пережила криваве та тривале протистояння, слід негайно розпочати конституційну реформу та створити новий уряд із залученням усіх сторін – і політично, і географічно. Україні, на його думку, слід відновити довіру між гілками влади.

Щодо позиції, яку зайняла Росія, Штефан Фюле каже, що «Україна потребує Росії, а Росія – України».

«Росія має можливість стати частиною зусиль для відновлення її стабільності та процвітання, включно із долученням до міжнародних зусиль для допомоги в боротьбі з економічними викликами. Для цього слід визнати суверенне право українців вибирати своє майбутнє – і у внутрішній, і у зовнішній політиці», – зауважив представник Єврокомісії.

Переважна більшість тих, хто брав слово у сесійній залі Страсбурга, наголошували на тому, що українці заслуговують на те, щоб їм надати перспективу членства в ЄС.

Ми повинні сказати Україні, що в кінці шляху членство в ЄС повинно бути можливим
Ганнес Свобода
«Будьмо чесними до кінця: так, ми повинні сказати Україні, що в кінці шляху членство в ЄС повинно бути можливим, бо це вимога (міжнародних) угод. Однак, давати їм це тепер, усвідомлюючи, що ми цього виконати не можемо, – не слід. Треба сказати, що українці для цього повинні виконати роботу – реформувати країну, боротися з корупцією та олігархічними структурами», – заявив голова фракції Прогресивних соціалістів та демократів Ганнес Свобода.

Голосуйте за членство українців у ЄС – Сарюш-Вольські

Тим часом, польський євродепутат Яцек Сарюш-Вольські зі свого боку був обурений тим, що в проекті резолюції був вилучений пункт про перспективу членства України в ЄС. «Ця резолюція буде надто слабким сигналом українцям та пам’яті тих, хто загинув на Євромайдані», – зауважив він.

«Ми повинні заявити про очевидні речі з наших угод, де вказано, що будь-яка європейські держава, включно із Україною, має право подавати заявку на приєднання до Європейського союзу. Звертаюсь до вас голосувати за це», – закликав Сарюш-Вольські.

Наразі – час для злагоди та стабільності, вважають польські, чеські та інші депутати з країн колишнього радянського табору. Тим часом, чимало парламентарів, зокрема, з країн старої Європи, у питанні членства були доволі стриманими.

Мови нацменшин слід поважати – європарламентарі

Натомість, чимало євродепутатів висловили шкоду з приводу законів щодо мов в Україні. Голова комітету із закордонних справ Ельмар Брок, зі свого боку, звернув увагу на необхідність поваги до мов національних меншин відповідно до конвенцій Ради Європи.

Тим часом, загальну атмосферу, що панувала на обговореннях ситуації в Україні на сесії Європарламенту, можна сформулювати так: ЄС не повинен втратити шансу допомогти українцям на шляху до демократичного майбутнього і для цього повинні бути використані всі інструменти – фінансові, політичні та організаційно-експертні.

Резолюцію, що закличе Європейську комісію та держави-члени ЄС вжити термінові заходи для належної підтримки України, євродепутати ухвалять у четвер, 27 лютого.
XS
SM
MD
LG