Доступність посилання

ТОП новини

Клюєв відіграв одну з основних ролей щодо розгону студентів – в. о. генпрокурора


Екс-голова Адміністрації президента причетний до застосування сили щодо мітингувальників – в.о.генпрокурора Махніцький

Гості «Вашої Свободи»: в. о. генерального прокурора України Олег Махніцький.

Інна Кузнецова: Сьогодні «Ваша Свобода» – це інтерв’ю з
в. о. генпрокурора України Олегом Махніцьким, записане напередодні.


Ви прийшли на Радіо Свобода з прес-конференції. Яке питання, пане Махніцький, цікавило найбільше журналістів?

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Журналістів цікавить багато питань, що стосується діяльності прокуратури в Україні. Перш за все, це кримінальні справи, які сьогодні розслідуються за фактом побиття і масового вбивства людей на Майдані. Це справи по злочинах, які також мали місце під час подій у проміжку різного часу, коли відбувалися масові протести.

Також людей цікавить взагалі реформування органів прокуратури. Тому що, коли я зустрівся з колективом Генеральної прокуратури і прокурорів областей вчора і позавчора, я їх поставив до відома, що прокуратура вже має бути зовсім інакша, не така, як була до того. Тому що до того прокуратура несла на собі ще наслідки і виконувала ті ж функції, які вона виконувала за часів СРСР.

Тепер ми будемо робити зовсім по-іншому. Ми будемо пристосовуватися до європейських стандартів. І не повинно бути ніяких випадків якогось обвинувального ухилу чи тим більше фальсифікації доказів. Тобто, правова позиція прокурора у процесі повинна бути, виходячи з об’єктивності, виходячи із закону.

– Наскільки в колективах Генпрокуратури і прокуратурах областей були сприйняті ці Ваші завдання, поставлені перед прокурорами? Чи не відчули саботажу?

– Що стосується апарату, то відразу ж у перший день мною були зроблені певні кадрові зміни. Мною були звільнені з обійманих посад п’ять заступників генпрокурора.Це ті особи, які показали себе під час подій на Майдані. Я побачив, що з тими людьми ми не спрацюємося, тому що вони бачать по-іншому роботу органів прокуратури.

Сьогодні мною також звільнено з посад прокурорів усіх областей, територіальних прокуратур. Тому що впродовж тих трьох днів, так само і під час подій, я оцінив роботу кожного прокурора, вчора я з ними зустрівся, заслухав їх, я побачив, що люди не можуть виконувати обов’язки прокурора області. Тому сьогодні було прийняте рішення про їхнє звільнення.

– Чи є у Вас кандидати на ці посади, які звільнилися? Чи зможуть люди, які прийдуть, працювати так, як Ви того хочете?

– Я думаю, що всім уже набридло те, що було в минулому. Навіть ці події, протести і те, що тепер відбувається, – це вже є вибух суспільства. А всі ми є членами суспільства, так само і прокурори, і слідчі, і працівники органів прокуратури є членами суспільства. Я думаю, що всім уже набридло жити так, як було раніше, і хочеться в нормальному суспільстві жити по якихось нормальних правилах.

Тому навіть під час мого виступу першого, який був два дні тому перед усім складом Генпрокуратури України, після мене, виступив рядовий працівник апарату, молодий хлопець і сказав ті слова, які я перед тим сказав.

– З мережі «Фейсбук» наші дописувачі ставлять Вам запитання: «Чи розумієте Ви, що прокуратура – одна з найбільш корумпованих структур? Чи збираєтеся Ви там провести повномасштабну люстрацію?».

У системі органів прокуратури є підрозділ внутрішньої безпеки, на який покладена функція боротьби з корупцією в органах прокуратури. Я буду ставити особливі завдання
– Звичайно, що так. І ми вже почали цю люстрацію. Я вже сказав про ті кадрові зміни, які я провів. Звичайно, що будуть проводитися і надалі зміни. У системі органів прокуратури є спеціальний підрозділ внутрішньої безпеки, на який якраз покладена функція боротьби з корупцією в органах прокуратури. І я буду цьому підрозділу ставити особливі завдання.

– Наступне запитання: «Чи розумієте Ви, що в максимально короткий терміни потрібно перекрити основні корупційні фінансові потоки, а це митниця, податкова, щоб нова влада не почала ними користуватися?».

– Звичайно, що так. І ми будемо робити все для того, щоб не було корупції. І вже тепер мною дані відповідні вказівки підрозділам прокуратури, які здійснюють нагляд за цією ділянкою, яку Ви назвали, власне, щодо боротьби з корупцією.

– Інтернетом «гуляла» інформація про те, що, мовляв, колишній голова митниці домовився з новою владою, і митниця повинна здати минулорічну виручку новій владі. Це те, що «гуляє» інтернетом. «Гуляє», звичайно, багато чого. Але тим не менше, така інформація так само вимагає перевірки.

– Звичайно, що будь-яка інформація потребує перевірки. Але ця інформація – це інформація на стадії оперативної. Є підрозділи СБУ, які відповідно здійснюють функції щодо перевірки такої інформації.

Прокуратура здійснює нагляд за діяльністю таких органів, а також досудового слідства. Тобто, перевірка цієї інформації – це не повноваження прокуратури. Хоча якщо є вона, то ми можемо вимагати від СБУ її перевірити.

– Під час прес-конференції і ще раніше Ви говорили про те, що у міжнародний розшук оголошені Янукович, Захарченко, багато людей. І по комусь уже відкриті кримінальні провадження, а по комусь будуть справи ще починатись. Що заважає почати відразу?

– Не заважає нічого. Просто ми не можемо так само, як попередня влада, приховувати злочини цих осіб, огульно пред’являти обвинувачення, коли немає доказів. Докази збираються під час розслідування справи, тобто по ходу розслідування є одні докази, досліджуються ці докази, а з них випливають інші докази. І таким чином створюється доказова база. І коли нами у ході розслідування встановлюються певні обставини, певні особи, є достатня кількість доказів, тоді оголошується підозра відповідним особам.

Я сьогодні наголосив на прес-конференції, що оголошений мною список не є остаточним, є така інформація щодо набагато більшого кола осіб, але вже слідчим шляхом відпрацьовуються різні факти, різні схеми, хто в них брав участь, тоді встановлюється істина по справі і пред’являються обвинувачення.

– Якщо Ви оголосили, що пан Янукович оголошений у міжнародний розшук, то це означає, що його в Україні вже немає?

– Ні, це не означає, що його в Україні вже немає. Просто міжнародний розшук – здійснюються відповідні заходи за межами України, не лише в межах України. Коли є внутрішньодержавний розшук, то тільки силами національних спецпідрозділів, а коли оголошено в міжнародний розшук, то також задіюються Інтерпол, інші організації, які здійснюють розшук злочинців.

– Ви також заявляли, що були проведені обшуки в адміністрації президента, в НБУ, у «Межигір’ї». Скільки і чого знайдено?

– Я такі речі не можу Вам повідомити, тому що це є таємниця слідства. І з метою того, щоб ця справа була доведена і об’єктивно розслідувана, ми не можемо повідомляти певні обставини слідства.

– Я це запитала не просто так, а тому що докази знищуються. Чи є інформація саме про знищення доказів?

– Можу сказати, що в «Межигір’ї» виявлено «чорну» бухгалтерію. Зараз вона досліджується. Таким чином створюється доказова база.

– Є інформація про те, що озброєні невідомі напали на «Нафтогаз» і викрали документи. Це було, мовляв, зроблено з 24-го на 25 лютого. І там було викрадено сейфи з документами кадрової служби компанії та архівні документи з питань основної діяльності.

Наші джерела у «Нафтогазі» стверджують, що нічого подібного не було. Тобто такі повідомлення поширюються для того, щоб знищити документи?

– Може бути і таке. Не виключено. Однак уся інформація, яка з’являється у пресі, перевіряється відповідними органами. Тобто, органами внутрішніх справ і СБУ.

– Це не належить на даному моменті до…?

– Це є на рівні інформації. Перевіряється спочатку інформація. Якщо інформація буде перевірена і будуть якісь підстави вважати, що там є склад злочину, тоді вже прокуратура вступає у цей процес або веде, або контролює хід розслідування.

– Запитання з мережі «Фейсбук». Просять передати Вам, що «потрібно зараз проводити не псевдорозшук винних, а безпосереднє їх покарання», що «сидіти вже повинні зараз», мовляв, якщо цього не буде, то Майдан повториться з новою силою, і східні області будуть разом на цей раз з усіма. І вже будуть вимагати покарати і вас.

«Справа Майдану» – 74 вбивства, справи були окремо в райвідділках міліції. Жодної слідчої дії не проводилося. Навіть судово-медичні експертизи трупів не були проведені
– Я хочу нагадати, що я працюю лише два дні на цій посаді. І до цього часу, поки я не приступив до обов’язків, ці справи взагалі не розслідувалися. Так звана «справа Майдану», де проходить 74 вбивства, ці справи були окремо по кожному вбивству, вони були у провадженні слідчих міліції на районному рівні. Тобто, в райвідділках міліції вони були.

Коли я приступив до обов’язків, то у перший же день була створена слідчо-оперативна група, і ми витребували всі ці справи. І коли ми ці справи витребували, виявилося, що по них жодної слідчої дії не проводилося, був лише один протокол у справі. Це протокол огляду місця події. Навіть судово-медичні експертизи трупів не були проведені. Влада явно саботувала і робила все на знищення цих доказів.

Це є дуже складна справа. Тому що тут мало того, що були задіяні вищі посадові особи, які мали серйозні владні повноваження, крім того, що вони ще хотіли укрити ті злочини. Тому за цих два дні нами вже проведений дуже великий об’єм роботи. Ми вже дуже багато чого встановили.

Адже для того, щоб оголосити підозру, мають бути докази зібрані. І коли в нас уже виходить певний список осіб, у нас уже є досліджена певна структура злочинної організації, яка була при владі, яка здійснювала ці злочини, то вже зроблено багато роботи.

А для того, щоб покарати людину, то спочатку цю людину потрібно знайти, тобто що й робиться під час проведення розшуку, вчиняються оперативно-розшукові заходи. Коли ця людина буде встановлена, її місце перебування буде встановлене, після цього ця особа буде затримана і взята під варту. Лише, перебуваючи під вартою, по мірі того, наскільки буде зібрана вся доказова база, вона буде спрямована до суду.

При цьому я хочу звернути увагу слухачів на те, що стоїть питання про те, щоб справу цих осіб розглядав Гаазький міжнародний трибунал. І тому там Гаазький міжнародний трибунал буде зважати на всі докази і на достатність тих доказів. Тобто для того, щоб їх притягнули до кримінальної відповідальності у міжнародній судовій інстанції, треба мати достатню кількість доказів.

– Кого саме персонально це стосується?

– Це стосується вищих посадових осіб держави, яких я вже озвучував.

– Пан Клюєв заявив, що він готовий співпрацювати зі слідством. Разом з тим він вважається як один із тих, хто віддавав злочинні накази. Чи вже зібрана доказова база?

По Клюєву є достатні дані, одну з основних ролей відігравав по розгону студентів
– По пану Клюєву теж є достатні дані про те, що він брав участь. І не другорядну, а одну з основних ролей відігравав у цій злочинній організації.

Крім цього, ще є порушена, відновлена нами зараз кримінальна справа по розгону Євромайдану, студентів, яка була владою закрита в минулому. Тепер ми поновили слідство і порушили вже по іншій кваліфікації, і у зовсім іншому ракурсі розглядаємо.

– Тоді справа була закрита за амністією?

– За амністією. Але там не були достатньо кваліфіковані дії підозрюваних, і вона закрита була за зловживання владою. А не було враховано те, що є ще й інші ознаки злочину. Власне, за цими ознаками злочину тепер ця справа порушена. У рамках цієї справи Клюєв також проходить, як основний фігурант.

– Щодо Верховної Ради. Ви ще не склали повноваження?

– Розглядається це питання.

– Коли це буде?

– Я думаю, що до кінця тижня може бути. Можливо.

– Завжди говорять, коли необхідні якісь голосування, що, мовляв, скуповуються голоси.

Уже вчора знову були такі розмови про те, що голоси продовжують скуповувати вже тепер для коаліційної більшості, для того, щоб створювали групи нові. Як будете боротися з цим? Чи будете?

– Я, по-перше, таким чуткам не вірю, тому що хто може скуповувати голоси? Якщо раніше був олігархічний клан при владі і приймалися лобістські закони, які були в інтересах певних олігархічних кланів, тобто це економічні закони здебільшого, тому скуповували голоси, тому що це було економічно вигідно олігархам.

Зараз приймаються політичні рішення. І я не бачу якихось підстав такого, щоб голоси скуповувалися. Тим більше, що я як депутат, до того будучи депутатом, у мене така інформація абсолютно є відсутня. Це просто, я думаю, спеціально створюється якась така напруга у суспільства зараз, коли Україна на цьому етапі становлення. Вона є ще дуже слабкою. Я думаю, що це спеціально, що це є якась така провокаційна акція для того, щоб ще більше зробити смуту у суспільстві.

Я закликаю наших громадян не піддаватися на такі провокаційні речі, а думати над тим, як зараз нам будувати нашу державу, тому що кожен з нас приймає у цьому роль.

– Те, про що говорили раніше, як правило, опозиція казала про те, що влада скуповує голоси. Цього разу це була заява лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який говорив про те, що в парламенті почали формуватися групи під окремих депутатів, які ставлять своїм завданням отримання нових посад. У тій же митниці чи у податковій.

– Олександр Єфремов хоче перекласти свої проблеми на плечі інших. У нього розвалилася фракція, яка у них була до того більшістю у Раді. Вони мали більшість. Коли їхній лідер вчинив злочин проти людства, розвалив державу, спричинив масові вбивства людей, почала валитися його партія, тому що народ його партію взагалі починає відповідно сприймати і оцінювати цю партію. І вона розвалюється.

І, звичайно, депутати, які повиходили з фракції Партії регіонів, почали створювати свої якісь групи, тому що вони не захотіли бути в цій фракції. І Єфремов тепер хоче перекласти свої проблеми на плечі і їхні.

– Ви були депутатом Львівської міськради, голосували за забудову парку, який був. Це те, що мені передали зі Львова. Львів’яни протестували, щоб не забудовували цю зелену зону котеджами. І, мовляв, земельна комісія, яку Ви очолювали, була найкорумпованішою. Наскільки Ви відповісте на цей закид?

– Тут я вперше чую, що комісія земельна, яка за моєї каденції, була корумпованою. Коли я працював у тій комісії, то, навпаки, жодного негативного не було резонансу якогось щодо діяльності комісії.

Якщо у попередніх каденціях земельних комісій були різні скандали, то під час моєї роботи, а працював я недовго головою комісії, тому що після цього вже був обраний у Верховну Раду, жодного, будь-якого земельного скандалу у місті Львові не було. То я говорю відверто. І можна проаналізувати цей період часу навіть по ЗМІ.

Щодо парку, то я не пригадую такого випадку, щоб я голосував про забудову парку. У парку неможливо будувати, тому що, якщо є паркова зона, то законом заборонене там будівництво. І таке рішення саме по собі не могло бути в природі. Воно було б нікчемним.

Я вважаю, що є чисто провокативні питання, які нічим не підтверджуються абсолютно, ця інформація.

– А чи вели Ви судові процеси «Свободи» проти журналістів у Львові?

– Це не проти журналістів. Це є позов, що стосується спростування неправдивої інформації. Це стосується публікацій у газеті «Експрес», які є явно брехливими. Я вважаю, що це було чисто політичне замовлення. Відповідно до закону, особа, проти якої поширили необ’єктивну, образливу і наклепницьку інформацію, має право звернутися до суду, щоб спростувати цю інформацію.

Такий позов є Олега Тягнибока, а не «Свободи», тому що стосовно нього було поширено таку інформацію. І в судовому порядку встановлюється, чи мало місце таке порушення, чи не мало. Суд тільки може встановити ці обставини, чи було поширено брехливу інформацію, чи не було. Це встановлює суд.

– Як Ви у зв’язку з цим запитанням розумієте поняття свободи слова?

– Кожен громадянин повинен дотримуватися, а журналіст також є громадянином, Конституції і законів. А Конституція говорить, що кожна особа має право на гідність. І коли ображають твою гідність, ти маєш право її захистити.

– Запитання таке: «Чи збираєтеся Ви задекларувати справжні доходи за 2011-й та 2012 роки та сплатити з них податки? Бо задекларовані Вами 13 604 гривні.». Люди порахували. Десь так було? Стільки?

– По-перше, за цей період я працював адвокатом. І, звичайно, в мене були доходи за попередні періоди, які не входили в декларацію.

– Тут запитують, чи Ви будете сплачувати за ті податки?

– Я сплатив.

– Ще запитують про розкішне життя. Скажіть людям, де Ви живете? Зараз це всіх цікавить. Вони побачили маєтки колишнього вищого керівництва держави. Ваша квартира? Ваш будинок? Скільки метрів? Скажіть людям, щоб люди знали.

Живе моя сім’я – це будинок 100 квадратних метрів – не хороми. Я в готелі «Україна» живу. Поки що
– Що стосується там, де живе моя сім’я, то це будинок, який має біля 100 квадратних метрів. Це звичайний будинок, не хороми. А на сьогоднішній час я в готелі «Україна» живу. Поки що.

– Тобто там, де стріляли?

– Так.

Цей будинок, до речі, задекларований, є в декларації, про яку тут згадується. Чому ця особа, яка ставить таке питання, ставить питання щодо доходів, а не подивиться у графу, де є нерухомість?

– Це різні особи.

– У декларації є. Я не пам’ятаю, скільки там. Там десь біля 100 квадратних метрів.

– Ще багато запитань у мережі «Фейсбук» стосовно фотографій дочки, що вона розповсюджувала. Чи «отримала на горіхи» вже?

З дочкою я мав розмову, що вона пише у соцмережах
– Звичайно, що я мав… У принципі, якщо подивитися ті фотографії, то такі фотографії розповсюджують майже всі діти, підлітки такого віку. Звичайно, як подавати коментар до фотографії, то від того і формується суспільна думка.

З дочкою я мав розмову про те, щоб вона дивилася за тим, що вона пише у соцмережах. Вона є студентка першого курсу. Я думаю, що вона сама зрозуміє. Я, наприклад, нічого там такого не побачив, на тих фотографіях. Тому що, якщо ми подивимося фотографії інших дітей, які такого віку є, то аналогічні фотографії.

– Пишуть: «Дорогі депутати партій «Свобода», УДАР, «Батьківщина», сьогодні передвиборча кампанія почалася. Досить сидіти у Києві. Пора їхати в Керч, Сімферополь, Донецьк, Одесу. Тут за вас проголосують. А чи проголосують там?».

Ви вже фактично не депутат, а генпрокурор. Між тим для країни велике питання – це прояви сепаратизму в Криму.

У Криму ситуація не виникла сама по собі. Підігрівається з боку певних сил. Прокуратура буде реагувати дуже суворо
– Так, про це мені кожен день доповідають, про ситуацію, яка є в Криму. Ця ситуація не виникла сама по собі. Вона підігрівається з боку певних сил. І ситуація є складною. І в цьому напрямку працює і СБУ, і Генпрокуратура.

Учора було скликане термінове засідання РНБО в.о. глави держави. Відповідно прийнято ряд заходів, які необхідно зробити у цьому напрямку. Прокуратура буде реагувати дуже суворо на такі випадки. І дана вказівка, щоб всі особи, які це вчиняють, були притягнуті до суворої відповідальності.

– І ще запитання: «Чи вважаєте Ви призначення Вас достойною кандидатурою на посаду генпрокурора?».

– Я не можу на таке питання відповідати. Народ України в особі Верховної Ради мою кандидатуру погодив. Для мене це було, звичайно, несподіванкою. Я не сподівався, що мені довірять. Коли мене поставили перед фактом, я був дещо здивований. Але коли мені держава довірила таку посаду, то я буду все робити для того, щоб виконати ті функції, які покладені Конституцією на органи прокуратури, і виконати всі вимоги, які ставить перед нами суспільство.

– Наступний пост у «Фейсбуці»: «Потрібно день-два – і все побачимо». Очевидно, він відповідає на це запитання.

Можливо, за день-два все не побачимо, але будемо бачити, як розвиватимуться події, як працюватиме Генпрокуратур, наскільки нова влада буде відповідати очікуванням громадян України?

Бо мусите пам’ятати про те, що нова влада під прицілом громадян України. Це не той приціл, який є в рушниці, але це набагато гірший приціл.Це те, за що будете відповідати, бо може бути ще більший Майдан.

– Я це ж саме сказав прокурорам, коли я мав з ними зустріч двічі, як я вже згадав. Я їм сказав, що суспільство вже є не те, що було раніше, суспільство вже не хоче бути таким, як було раніше. Тому прокуратура повинна міняти абсолютно свою роботу.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG