Доступність посилання

ТОП новини

НАТО – Росії: українські кордони та суверенітет непорушні


Проросійські активісти в Сімферополі, 27 лютого 2014 року
Проросійські активісти в Сімферополі, 27 лютого 2014 року
Брюссель – Міністри оборони країн НАТО у четвер у Брюсселі застерегли від ескалації напруження в Україні, зокрема в Криму. Оборонне відомство США звернулося до Росії із застереженням утримуватися від провокацій і поважати українську незалежність. Голова місії України при НАТО каже, що сподівається, що Москва прислухається до закликів щодо невторгнення, які лунають з Брюсселя та інших країн.

Засідання Комісії Україна-НАТО відбулося на тлі зростання напруги в Криму та заяв щодо військових маневрів Росії поблизу українських кордонів.

Голова місії України при НАТО Ігор Долгов після низки двосторонніх переговорів та засідання самої Комісії пояснює, що чекає, що «всі країни, особливо в такій складній ситуації, діятимуть відповідно до норм міжнародного права».

«Жодне право не передбачає збройного втручання іншої країни в події, що відбуваються за кордоном. Тому ми розраховуємо на стриманість і дотримання цих норм права, а також на те, що заклики, які лунають не лише з Брюсселя, на керівництво Російської Федерації матимуть вплив», – зазначає український дипломат.

Ігор Долгов також зауважує, що для України важливо, що союз НАТО підтверджує: в центрі уваги є забезпечення непорушності кордонів та суверенітету держави.

Керівник Північноатлантичного союзу Андерс Фоґ Расмуссен заявляє, що його організація не має ознак щодо можливого втручання російських збройних сил до України.

«У нас немає інформації, що у Росії є плани військового вторгнення (в Україну), – пояснює він. – Тим часом, я закликаю всі сторони не робити кроків, що можуть викликати ескалацію ситуації. Навпаки, нам потрібні дії, що «охолодили» б становище. У цьому відповідальність усіх залучених сторін».

Росії треба уникати провокативних дій – керівник Пентагону

Расмуссен у четвер застеріг Росію, щоб вона утрималася від дій, що можуть призвести до непорозумінь, вочевидь, натякаючи й на оголошення Москвою масштабних військових навчань. Хоча з Кремля, каже він, надійшли запевнення, ніби ці маневри не пов’язані з подіями в Україні.

«Росіяни поінформували нас щодо цих навчань і чітко заявили, що вони не мають ніякого стосунку до нинішніх подій в Україні», – сказав голова союзу НАТО.

Зі свого боку, керівник оборонного відомства США Чак Гейґел висловлює свою стурбованість маневрами російських збройних сил.

«Я підтверджую міцну підтримку Америкою територіальної цілісності та суверенності України, – каже керівник Пентагону. – Ми очікуємо, що й інші нації будуть поважати українську незалежність та уникати провокативних дій. Тому я пильно стежу за перебігом російських військових навчань біля українського кордону».
Біля парламенту Криму збираються «загони самооборони»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Зіткнення Схід-Захід

Міністр оборони США зауважує, що сподівається на прозорість цих дій та на те, що Росія утримуватиметься від кроків, котрі «можуть бути неправильно розтлумачені у цей час високої напруженості».

Тим часом, як Росія в Криму та поблизу українських кордонів «грає м’язами» і проводить військові навчання, Вашингтон попередив Москву, що йому важко зрозуміти, як Москва, котра послідовно застерігає проти військових вторгнень, зокрема до Сирії, тепер показує неповагу до суверенності України та до волі її мешканців. США висловили сподівання, що росіяни не сприйматимуть цієї ситуації, як якогось сорту продовження Холодної війни.

Увага світової громадськості нині й далі прикута до українських подій. Дехто із західних оглядачів наголошує, що нинішнє зіткнення Сходу та Заходу, яке наразі спостерігається всередині України, може виплеснутися й назовні.
Озброєні особи захопили будівлі влади Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG