Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську розпочалась люстрація. За якими критеріями?


У Дніпропетровську представники двох десятків громадських організацій та об’єднань створили регіональну комісію з люстрації. Вона має займатись накопиченням і підготовкою даних щодо фахівців, які претендують на місця у виконавчій владі регіону. Члени групи також мають скласти список конкретних осіб, які заплямували себе за президентства Віктора Януковича, щоб не допустити їх до владних крісел.

Регіональна комісія з люстрації на Дніпропетровщині була створена на засіданні «круглого» столу за участі опозиційних партій, громадських організацій, активістів Майдану.

Координатор робочої групи люстраційної комісії, громадський активіст, член виконавчого комітету міжнародної організації «Друзі Землі Європи» Павло Хазан розповідає: група працюватиме на основі загальноприйнятих люстраційних механізмів європейських країн. Він називає п’ять основних критеріїв, за якими «фільтруватимуть» кандидатури людей, що претендуватимуть на керівні посади у владі: професійність, доброчинність, прозорість статків, підзвітність громаді та непричетність до попередньої влади.
Якщо людина була причетна до Партії регіонів, то такої людини на відповідальних посадах бути не може
Павло Хазан
«Звичайно, якщо людина була причетна до Партії регіонів, то такої людини на відповідальних посадах бути не може. Це стосується посад голів облдержадміністрацій, голів управлінь. Мова йде і про Партію регіонів, і про Комуністичну партію України. Це – навіть не критерій, а основна умова, яка буде висуватись до кандидатів», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Павло Хазан.

За його словами, на кожну з керівних посад у регіональній владі має висуватись щонайменше по три кандидати, щодо всіх них фахівці люстраційної комісії зберуть матеріали, а вже громадськість вирішуватиме питання щодо призначень.

Люстрація вже буксує?

Втім, Павло Хазан визнає: доки громадськість координувала свої дії щодо люстрації і формувала робочу групу, задуманий механізм уже дав збій – керівником обласного управління міліції призначений колишній член Партії регіонів Георгій Гогуадзе. Хазан обіцяє: звертатимуться до столичної влади, аби це призначення анулювали.

Члени робочої групи також складають список конкретних осіб, які заплямували себе за президентства Віктора Януковича, аби не допустити їх до влади, і вже називають декого зі списку.
Колишній голова ОДА, голова обласної ради, керівники міліції, прокурори несуть відповідальність за те, що відбувалось у Дніпропетровську
Павло Хазан
«Міру провини кожного має визначати слідство, я не суд, не слідство, не прокуратура, я не можу говорити, що хтось у чомусь винен конкретно. Але колишній голова ОДА, голова обласної ради, керівники міліції області та міста, прокурори несуть персональну відповідальність за те, що відбувалось у Дніпропетровську, зокрема, 26 січня. Звичайно, ці люди не можуть бути розглянуті в жодному разі на будь-які посади. «Чорний список» формується», – зазначив Павло Хазан.

Отримати коментарі щодо початку люстрації від посадовців, які потрапили до «чорного» списку, не вдалось: усі вони наразі звільнились з посад, у прес-службах кажуть, що не мають з ними зв’язку. Голова облради Євген Удод, який не пішов з посади, з журналістами наразі не спілкується.

Євромайдан пропонує ретельно перевіряти статки

Тим часом на дніпропетровському Євромайдані висловлюються різні думки щодо процесу люстрації в регіоні. Представник Самооборони Майдану Роман Луценко головним критерієм відбору претендентів на посади вважає чесність зароблених ними статків.
Критерій – по фінансовій діяльності і по тому, як людина веде своє життя. Тобто статки
Роман Луценко
«Критерій – по фінансовій діяльності і по тому, як людина веде своє життя. Тобто статки. Ви ж розумієте, що державний чиновник не має змоги на свою зарплатню утримувати машину чи будинок, який ці статки перевищує в десятки, а то й сотні разів», – поділився думками з Радіо Свобода Роман Луценко.

Координатор Євромайдану в Дніпропетровську Віктор Романенко передусім наголошує на люстрації посадовців у виконавчих органах влади.

«Попереду – одіозні призначення. Ми їх знаємо, ми їх не підтримаємо. Вони не достойні навіть сидіти на КПП в ось цій будівлі», – каже Віктор Романенко.

Громадська і юридична люстрація

Його колега, член координаційної ради дніпропетровського Євромайдану Іван Маркевич вважає, що треба ретельно перевірити суддів, які ухвалювали незаконні рішення на догоду попередній владі. Він також зазначає: потрібен закон, який все це регламентуватиме.

«Списки суддів, списки міліціонерів, тих людей, які брали хабарі, складати такі списки – це буде громадська люстрація. А потім ми маємо домагатись того, аби був ухвалений закон про люстрацію. Це буде юридична люстрація. Це буде реальний механізм. Проводити будь-які «кастинги» немає сенсу. Після того, що відбулось у Києві, ми не маємо ніякого права когось рекомендувати або призначати на посади», – вважає Іван Маркевич.

Між тим у середовищі дніпропетровської опозиції лунають й певні перестороги. Так, днями голова обласного осередку ВО «Батьківщина», тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна заявила: люстрація не повинна перерости в «полювання на відьом».

Наступне засідання люстраційної комісії в регіоні відбудеться вже в понеділок.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG