Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: США захистять право українців самим визначати своє майбутнє


Джон Керрі, архівне фото
Джон Керрі, архівне фото
Народ України хоче одного: права визначати власне майбутнє – мирно, політичним шляхом, за умов стабільності, і США підтримують українців, як усі 22 роки, і доможуться відновлення їхнього права, заявив державний секретар США Джон Керрі.

Сполучені Штати засуджують вторгнення Росії в Україну і окупацію української території, заявив він пізно ввечері в суботу за американським часом.

США також засуджують порушення Росією суверенітету України і її територіальної цілісності, що цілковито суперечить зобов’язанням Росії за статутом ООН, Хельсінським прикінцевим актом ОБСЄ, її базовим договором із Україною 1997 року і Будапештським меморандумом 1994 року, сказав Керрі.

Ці дії Росії становлять загрозу мирові і безпеці України і всього регіону, наголосив він.

Якщо Росія не вживе негайних і конкретних кроків на зниження напруженості, наслідки для відносин США з Росією і міжнародного становища Росії будуть глибинні, застеріг Джон Керрі.

Як мовиться в заяві держсекретаря, він розмовляв із в. о. президента України Олександром Турчиновим і запевнив його у твердій підтримці США.

Керрі відзначив новий уряд України за надзвичайну стриманість перед явною загрозою цілісності їхньої держави і нападами на її суверенітет, мовиться в заяві Державного департаменту.

Він додав, що США закликають уряд України і далі, як він це робив із початку кризи, чітко підтверджувати своє зобов’язання захищати права всіх українців і виконувати свої міжнародні зобов’язання.

Держсекретар повідомив, що цього дня мав телеконференцію з колегами з усього світу, щоб скоординувати подальші дії. Усі були єдині у своїх оцінках і далі близько співпрацюватимуть для підтримки України і її народу в цю історичну годину, заявив він.

Держсекретар повідомив, що наступними днями ініціюють термінові консультації в Раді безпеки ООН, Північноатлантичній раді й Організації з безпеки і співпраці в Європі, щоб захистити основні принципи, критично важливі для дотримання міжнародного миру і безпеки.

США, за його словами, вважають за необхідну міжнародну присутність в Україні представників ООН чи ОБСЄ для збирання фактів, спостереження за порушеннями чи зловживаннями і захистом людських прав. Росія, як провідний член обох цих організацій, може взяти в цьому участь, щоб її інтереси взяли до уваги, зауважив Джон Керрі.

Раніше в суботу схожі позиції висловив президент США Барак Обама, який протягом півтора годин говорив про це з президентом Росії Володимиром Путіним. Але, як повідомили у Кремлі, російський керівник заявив у відповідь, що Росія все одно в разі «подальшого поширення насильства» на східні регіони України і Крим «залишає за собою право захистити свої інтереси і російськомовне населення, що живе там».

Обама говорив із Путіним після того, як у суботу верхня палата парламенту Росії схвалила звернення російського президента про «використання Збройних сил Російської Федерації на території України до нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні».

За словами російського керівника, вторгнення необхідне «у зв’язку з небувалою ситуацією, що склалася в Україні, загрозою життю громадян Російської Федерації, наших співвітчизників, особового складу військового контингенту Збройних сил Російської Федерації, що дислокується відповідно до міжнародних договорів на території України (Автономна Республіка Крим)».

При цьому звернення Путіна стосується введення військ не тільки до Криму, а на всю територію України.

Речник президента Росії повідомив відтак, що власне рішення ввести війська Володимир Путін наразі ще не ухвалював.
XS
SM
MD
LG