Доступність посилання

ТОП новини

США запроваджують санкції проти причетних до дестабілізації України


Барак Обама
Барак Обама
Президент США Барак Обама підписав сьогодні указ, який дає можливість запровадити санкції проти фізичних і юридичних осіб, відповідальних за погіршення становища в Україні, повідомив сьогодні Білий дім.

Санкції стосуються відповідальних за підрив демократичних процесів та інституцій в Україні, за створення загрози мирові, безпеці, стабільності, суверенітетові чи територіальній цілісності України, причетних до розкрадання державних коштів України, а також тих, хто заявив про перебрання влади в частинах України без схвалення її уряду в Києві.

Цей указ президента – «гнучкий інструмент, який надає можливість накладати санкції на найбільш безпосередньо причетних до дестабілізації України, зокрема, до воєнного вторгнення до Криму, і не виключає й подальших кроків, якщо становище погіршуватиметься, мовиться в повідомленні Білого дому.

Змісту цих санкцій наразі не уточнено. Такі санкції найчастіше запроваджує з дозволу президента чи Конгресу Міністерство фінансів США.

Згадані санкції запроваджуються на додаток до візових санкцій, які на вказівку президента сьогодні запроваджує Державний департамент США. У візах відмовляють посадовцям чи іншим особам, відповідальним за створення загрози суверенітетові й територіальній цілісності України чи причетним до цього. Таким чином, розширюється список тих, хто зазнає візової заборони – раніше в нього потрапили причетні до порушень прав людини і політичних репресій в Україні.

Усі ці кроки, наголосив Білий дім, ухвалені на додаток до вже вжитих, серед яких зупинення переговорів із Росією з торговельних інвестиційних та інших питань, зупинення військової співпраці й зупинення підготовки до саміту «Групи восьми», який мав відбутися влітку в російському Сочі.

Залежно від розвитку ситуації США готові розглянути й подальші кроки і санкції, якщо це буде необхідно, наголосив Білий дім.

Водночас Вашингтон заявив, що готовий працювати з усіма сторонами в пошуку дипломатичного вирішення, яке привело б до зниження напруженості і відновлення суверенітету України.

США закликають Росію скористатися з цієї можливості й піти на прямий і негайний діалог із урядом України, негайно вивести російські війська в місця базування, відновити територіальну цілісність України і підтримати негайне розміщення міжнародних спостерігачів, які б забезпечили дотримання прав усіх українців, зокрема, й росіян за національністю, і проведення вільних і чесних виборів 25 травня, заявив Вашингтон.
XS
SM
MD
LG