Доступність посилання

ТОП новини

Заява про приєднання Криму до Росії – черговий шок для кримчан


Український військовий на авіабазі в селі Любомирівка, неподалік Севастополя, 6 березня 2014 року
Український військовий на авіабазі в селі Любомирівка, неподалік Севастополя, 6 березня 2014 року
Сімферополь – Верховна Рада Криму у четвер на закритій позачерговій сесії ухвалила рішення про приєднання півострова до Росії. Кримські керівники вже назвали українські війська «окупаційними» і пообіцяли найближчим часом запровадити в обіг російський рубль. Хоча постанова про це, як стверджують кримські очільники, уже набрала чинності, для її підтвердження вони мають намір за тиждень провести референдум.

Сесія, яка ухвалила це резонансне рішення, проходила за зачиненими дверима, без журналістів і за присутності у парламенті озброєних людей. Тож можна лише вірити на слово прес-службі Верховної Ради Криму, яка стверджує, що за приєднання автономії до Росії проголосували 79 депутатів із 81 за списком. Та ж прес-служба повідомила, з посиланням на спікера Володимира Константинова, що таке рішення – «вимушена міра, реакція на ситуацію в Україні і спроба захистити автономію».

Перший віце-прем’єр кримського уряду Рустам Теміргалієв заявив на брифінгу, що документ про вступ Криму до складу Росії набув чинності, а референдум, призначений на 16 березня, потрібен тільки для підтвердження цього рішення.

«Крим став територією Російської Федерації», – заявив Рустам Теміргалієв. За його словами, єдиними законними збройними формуваннями на території Криму є російській збройні сили. «Збройні сили третіх держав чи інших держава будуть вважатися окупантами з відповідними наслідками для себе», – наголосив перший віце-прем’єр Криму. Він також зазначив, що українським військовослужбовцям або запропонують скласти нову присягу, або їм нададуть можливість безпечно піти на територію материка.

Рустам Теміргалієв також зазначив, що зараз готується договір між Кримом як суб’єктом Росії і власне Російською Федерацією, в рамках якого будуть визначені повноваження Криму, а також низка економічних показників. «Звичайно, як частина Криму, ми будемо перебувати в російських економічних умовах, відповідно, у рублевій зоні», – сказав він.

На даний час, за словами Теміргалієва, у Сімферополі працює значна група спеціалістів із Росії, яка готується забезпечити входження Криму до складу Російської Федерації.
Російські військові в селі Перевальне, неподалік Сімферополя, 6 березня 2014 року
Російські військові в селі Перевальне, неподалік Сімферополя, 6 березня 2014 року
Кримчан захистять міжнародні сили?

Схоже, для більшості кримчан це рішення стало черговим шоком – вже другим після введення минулого тижня на півострів російських військ. Багато людей розгублені і налякані, велике занепокоєння у кримськотатарській громаді.

Лідер Меджлісу Рефат Чубаров назвав депутатів, які голосували за нинішнє рішення, божевільними.

Він закликав усіх жителів Криму бойкотувати референдум, рішення про проведення якого «було ухвалене у неправовий спосіб».

«Верховна Рада Криму повністю ігнорує інтереси і порушує права жителів Криму», – сказав Чубаров і додав, що Меджліс змушений звернутися до ООН, ОБСЄ, парламентарів і голів урядів Європейського союзу, Ради Європи за допомогою.

«Ми звертаємося з проханням з метою деескалації військового конфлікту в Криму, який може призвести до масових жертв серед мирного населення півострова, негайно розглянути можливість введення на територію Криму міжнародного миротворчого контингенту сил безпеки ООН», – заявив Чубаров.
Меджліс закликає бойкотувати референдум
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Ідею введення міжнародних миротворчих військ до Криму підтримала також Всекримська українська рада. Її голова Андрій Щекун заявив, що українці Криму занепокоєні суспільно-політичним станом на півострові.
Йдуть прямі погрози, ведеться агресивна інформаційна війна проти українців, нехтуються права людини
Андрій Щекун
«Сьогодні ми вже не можемо розмовляти на вулицях українською, ми не можемо протистояти банд-формуванням, що вільно пересуваються вулицями міст. Як нам спокійно спостерігати, коли вулицями вільно ходять іноземні солдати зі зброєю в руках? Діти і дружини військовослужбовців у паніці, переживають за життя рідних. Багато родин змушені покидати власні домівки, щоб зберегти життя. Йдуть прямі погрози нашим людям, ведеться агресивна інформаційна війна проти українців, нехтуються права людини. Українці Криму звертаються до світу з проханням надати захист нашим родинам», – зазначив Андрій Щекун.

Він закликав світову спільноту до введення на півострів миротворчих військ ООН чи НАТО.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG