Доступність посилання

ТОП новини

Найбільший банк Німеччини перевірять на предмет співпраці з Януковичем-молодшим


Активісти Євромайдану мітингують під стінами будівлі «Дойче банку», 3 лютого 2014 року
Активісти Євромайдану мітингують під стінами будівлі «Дойче банку», 3 лютого 2014 року
Німеччина – Цими днями українські активісти Вахти берлінського Євромайдану подали три заяви до одного з відділків поліції у Берліні про відкриття кримінальних справ, одна з яких – проти найбільшого банківського концерну Німеччини «Дойче банк» через можливу причетність до відмивання грошей Олександром Януковичем, сином колишнього президента.

Свою підготовчу роботу, спрямовану на впровадження санкцій проти режиму екс-президента України Віктора Януковича українські активісти у Німеччині розпочали ще на початку грудня. Так, на основі результатів розслідувань, проведених у співпраці з українським Центром протидії корупції, виникли підстави стверджувати про причетність «Дойче банку» до ймовірних корупційних фінансових трансакцій Януковича-молодшого.

Заяви щодо порушення кримінальних справ підготували представники Вахти берлінського Євромайдану – адвокат Андрій Ілін, правозахисниця Олександра Бінерт та представник від партії «Зелених» у Німеччині Андрій Новак.

Перша заява – це заява проти «Дойче банку» конкретно, з повною доказовою базою – співпраця «Дойче банк» із Олександром Януковичем та його українським банком, пояснює один із заявників адвокат Андрій Ілін.

Чи були перевірки?

Олександр Янукович, який очолює «Всеукраїнський банк розвитку», є власником кореспондентського рахунку в «Дойче банку». Згідно з відповідними Європейськими директивами щодо запобігання відмиванню грошей, боротьби з корупцією та відповідно до кримінального кодексу Німеччини, усі кошти, що надходять з-за кордону і перевищують суму у 15 тисяч євро, повинні перевірятися банком на предмет причетності до корупції, а також на предмет стосунків із політично-впливовими особами.

За словами заявників, скоріш за все «Дойче банк» не проводив ніяких перевірок ані перед укладанням угоди, ані протягом співпраці з банком Януковича, хоча повинен був контролювати цей процес. Активісти неодноразово зверталися до керівництва банку напряму та до представників німецького уряду, зокрема, з офіційним листом до представника у німецькому парламенті (Бундестазі), який відповідає за права людини. Запит активістів перенаправили до міністра закордонних справ Німеччини, однак відповіді заявники так і не отримали.

На запит Радіо Свобода «Дойче банк» у письмовій формі повідомив, що дотримується суворих правил щодо укладання угод з новими клієнтами та перевіряє поточні зв’язки з клієнтами регулярно, і що «Дойче банк» принципово не надає жодної інформації стосовно як існуючих, так і не існуючих зв’язків із клієнтами.

Російських депутатів також перевірять

Згідно з німецьким законодавством, у заявників є можливість подати заяву про відкриття кримінальної справи проти невідомої особи. За словами адвоката Андрія Іліна друга заява направлена проти уряду Віктора Януковича, всіх членів його сім’ї, всіх уповноважених ними осіб, які були уповноважені вирішувати їхні справи в Європі. А також, як наголосив активіст, проти всіх фірм, які були засновані членами уряду.

Третя заява – перевірити співпрацю всіх німецьких інституцій із Радою федерації Росії – 90 осіб, які проголосували за введення російських військ на територію України
Андрій Ілін
«Заява просить перевірити всі фінансові інституції Німеччини на зв’язок з цими людьми. Тобто, чи вони гроші переказували, чи їхні фірми співпрацювали з якимись банками. І третя заява такого ж змісту – перевірити співпрацю всіх німецьких інституцій із Радою федерації Росії – 90 осіб, які проголосували одностайно за введення російських військ на територію України», – розповів заявник.

До подання заяв змусила байдужість Німеччини

Наразі активісти вже відправили відповідні документи до організації «Бафін», що контролює правомірність діяльності банків у Німеччині та до прокуратури.

Як коментує адвокат, правознавець Ясмін Гньоздорс саме зараз важко щось прогнозувати щодо майбутнього перебігу справи, але, як уточнила експерт, робота органів у будь-якому разі ґрунтується на принципі легітимності, і чи будуть пред’явлені звинувачення у злочинах, покаже розслідування.

За словами активістів, на розгляд справ піде не менше ніж рік, а перших відгуків вони очікують вже через місяць. Активісти упевнені, що гроші з рахунків вже виведені, там нема що заморожувати, але до подання заяв на відкриття справ їх «змусила байдужість Німеччини», у той час коли сусідні європейські країни, зокрема Австрія та Швейцарія, розпочали розслідування самостійно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG