Доступність посилання

ТОП новини

Заарештований в Угорщині екс-депутат Шепелєв просить видати його Україні


Олександр Шепелєв
Олександр Шепелєв
Ференц Босе, будапештський адвокат колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва і його дружини Галини, заявляє про намір його українських підзахисних повернутися в Україну «у зв’язку зі зміною політичної ситуації в Україні». Як стало відомо кореспонденту Радіо Свобода, з відповідним проханням вони вже звернулися до угорської влади.

За словами Ференца Босе, подружжя Шепелєвих дякує Угорщині за надання їм захисту у цій країні, оскільки в цьому була потреба, щоб «пережити диктатуру Януковича». Разом із тим підзахисні адвоката просять будапештський суд скасувати рішення про утримання їх під вартою, мотивуючи свою апеляцію тим, що вирок містить багато не доведених положень.

Шепелєв був депутатом Верховної Ради VI скликання від БЮТ. У вересні 2010 року його виключили з цієї фракції, і у жовтні того ж року Шепелєв увійшов до фракції Партії регіонів.

МВС України згодом заявило про оголошення Шепелєва і його дружини в міжнародний розшук за підозрою у привласненні майна в особливо великих розмірах і замаху на вбивство на початку цього року. Шепелєв заперечував свою вину і виїхав з України.

В Угорщині Олександра Шепелєва та його дружину утримують під арештом упродовж останніх 8 місяців, відхиливши прохання надати їм притулок.

Поліція затримала Шепелєвих у Будапешті в липні 2013 року. За цей час імміграційна служба Угорщини кілька разів відмовляла подружжю в наданні статусу втікачів. Після адвокатського опротестування та заяви затриманих, громадян України й Канади, про їх намір виїхати в Канаду, адміністративно-арбітражний суд Будапешта розпочав новий процес розслідування обставин справи Шепелевих. Остання відмова надати Шепелєвим притулок в Угорщині датована лютим поточного року. Цю постанову імміграційних властей подружжя оскаржує в суді.
XS
SM
MD
LG