Доступність посилання

ТОП новини

Венеційська комісія має розглянути законність кримського референдуму через два тижні – Мін’юст


Венеційська комісія Ради Європи має розглянути висновки щодо узгодження з конституційними принципами оголошеного у Криму референдуму про вступ до Росії на пленарній сесії 21–22 березня, повідомило в суботу Міністерство юстиції.

Також Венеційська комісія має з’ясувати, чи відповідає нормам і принципам міжнародного права проект закону Росії, що має уможливити прийняття до її складу територій інших держав без згоди цих держав, мовиться в повідомленні.

Представлятиме позицію України на сесії міністр юстиції Павло Петренко.

Чинність ухвали Верховної ради Криму щодо такого референдуму вже зупинив виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, який видав про це указ, і Окружний адміністративний суд Києва, який оголосив ухвалу про це. А конституційне подання щодо відповідності Основному законові України постанови Верховної ради Криму щодо референдуму про вступ півострова до Росії вже перебуває на розгляді колегії суддів Конституційного суду.

У середу Верховна рада Криму на закритому засіданні ухвалила рішення про приєднання півострова до Росії і призначила референдум про це, на який виносяться два альтернативі питання: «Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації?» або «Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?».

За цим рішенням, референдум мав би відбутися 16 березня – до сесії Венеційської комісії. Припускають, що до того часу згаданий закон Росії вже теж буде ухвалений.
XS
SM
MD
LG