Доступність посилання

ТОП новини

Меркель Путіну: референдум у Криму незаконний


Канцлер Німеччини Анґела Меркель у новій телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним у неділю твердо наголосила йому: пропонований референдум у Криму незаконний, повідомили в Берліні.

Цей так званий референдум, планований на 16 березня, суперечить Конституції України і міжнародному праву, заявила Меркель.

Вона також висловила жаль, що досі немає ніякого поступу у створенні міжнародної контактної групи для політичного залагодження кризи навколо вторгнення Росії до України, повідомив речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт.

При цьому Меркель наголосила Путіну на необхідності терміново досягти нарешті істотного результату в цьому, сказав речник.

Крім того, в окремій розмові Анґели Меркель і прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана обидва теж заявили про незаконність кримського референдуму і про необхідність твердо захистити суверенітет, територіальну і політичну цілісність України.

Як мовиться в заяві за результатами їхньої розмови, лідери Німеччини і Туреччини говорили також про необхідність найближчим часом обговорити кризу в Раді безпеки ООН, на засіданнях Ради міністрів і Комітету міністрів ОБСЄ.

Тим часом Кремль про розмову Меркель і Путіна повідомив лише, що в ній російський керівник усе твердив про «відсутність будь-яких дій із боку нинішньої влади в Києві для обмеження гульби в самій столиці і в багатьох регіонах ультранаціоналістичних і радикальних сил».

Путін також стверджував Меркель, ніби «кроки, які вживає легітимне керівництво Криму, ґрунтуються на нормах міжнародного права і мають на меті забезпечити законні інтереси населення півострова».

Раніше німецька преса повідомляла, що в перебігу однієї з телефонних розмов канцлера з президентом США Бараком Обамою Анґела Меркель заявила, що Володимир Путін, вочевидь, «втратив зв’язок із реальністю». В апараті Меркель не стали заперечувати цього повідомлення, хоч і не підтвердили його прямо.
XS
SM
MD
LG