Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Німеччини: загострення санкцій проти Росії наближається


Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр
Якщо Росія не піде на деескалацію напруженості у своєму вторгненні до України, Євросоюзові буде необхідно перейти до наступного рівня санкцій, заявив у неділю міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Це доведеться зробити, якщо в перебігу переговорів у понеділок чи вівторок Росія, зокрема, не погодиться на перехід до міжнародного формату підготовки деескалації, заявив він в ефірі німецького телеканалу ZDF.

Другий рівень санкцій передбачає запровадження обмежень на поїзки на територію ЄС відповідальних за нинішню кризу навколо України і замороження їхніх активів, наявних у Європейському союзі.

Раніше в неділю канцлер Німеччини Анґела Меркель у розмові з президентом Росії Володимиром Путіним наголосила йому, що пропонований «так званий референдум» у Криму незаконний. Як повідомили в Берліні, Меркель сказала Путіну, що Росії необхідно терміново погодитися на створення міжнародної контактної групи для політичного залагодження кризи навколо вторгнення Росії до України.

У Москві ж натомість повідомили, що Путін, навпаки, все наполягав Меркель на тому, що референдум про вступ Криму до Росії «ґрунтується на нормах міжнародного права».

У четвер Європейський союз запровадив проти Росії через її вторгнення до України перший пакет санкцій: зупинив переговори з Росією про пом’якшення візового режиму і про новий договір про співпрацю. У ЄС повідомили, що це тільки перший етап санкцій із трьох запропонованих. Другим має стати замороження активів і візові санкції проти причетних до вторгнення російських посадовців. Третій етап, який починають розробляти, може передбачати, серед іншого, широкий обсяг економічних санкцій.

Сполучені Штати Америки того ж дня запровадили першу частину своїх санкцій проти Росії і попередили, що можливі й наступні.
XS
SM
MD
LG