Доступність посилання

ТОП новини

Луганськ: штурм ОДА розслідує СБУ, а Ляшко «тримав у полоні» Клінчаєва


Мітинг біля Луганської ОДА, 10 березня 2014 року
Мітинг біля Луганської ОДА, 10 березня 2014 року
Луганськ – Приміщення Луганської облдержадміністрації в понеділок залишалося вільним від мітингувальників. Напередодні, 9 березня, до будівлі вдерлися, скандуючи «Росія!» і тримаючи в руках прапори сусідньої держави, учасники проросійського мітингу. Також російський прапор був встановлений на будівлі Луганської ОДА. У понеділок його замінили на український, потім знову вивісили російський, врешті над будівлею вивісили і російський, і український стяги. Водночас, перебувати біля будівлі облдержадміністрації не для всіх безпечно, особливо це стосується журналістів.

Після того, як проросійські активісти звільнили приміщення ОДА, в понеділок вранці під будівлею знову зібралися люди. Вони говорили про свої вимоги. Головні – це референдум щодо федералізації та друга державна мова російська. При цьому референдум має відбутися не всеукраїнський, а лише на території Луганської області, пояснив керівник організації «Луганська гвардія» Олександр Харитонов.

«Питання на референдум виноситься про федералізацію. Крім того, одне з питань референдуму – гарантом конституції, яка діє на цій території, буде президент Російської Федерації, а не наші, які то втікають, то їх переобирають, то вони зникають», – сказав Харитонов.

Ще один активний учасник мітингів у Луганську – керівник організації «Молода гвардія», депутат облради Арсен Клінчаєв – після захоплення Луганської ОДА сам потрапив у полон.
(Відео TVgolosnaroda)

Клінчаєв каже, що поїхав на зустріч до начальника обласного управління МВС, а там на нього накинувся лідер Радикальної партії, народний депутат Олег Ляшко та його люди, звинувативши Клінчаєва у сепаратизмі.

«Вони мене поклали, трохи побили. Потім винесли чорним ходом і поклали на асфальт», – розповів Арсен Клінчаєв.

Луганський депутат Арсен Клінчаєв розповів про своє затримання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Депутат стверджує, що його хотіли вивезти літаком до Києва, але згодом все ж таки відпустили. Прояснити інцидент з Арсеном Клінчаєвим у міліції не вдалося. Керівник прес-служби обласного управління на телефонні дзвінки не відповідає. Також не відомо, чи звинувачують офіційно Арсена Клінчаєва у якихось правопорушеннях.

Політик і справді брав участь у мітингу, окремі учасники якого штурмували Луганську ОДА. Арсен Клінчаєв ніколи не приховував своїх проросійських поглядів. А після загибелі перших людей на Майдані він підтримав дії міліції.
Мітинг біля Луганської ОДА, 10 березня 2014 року. Учасники мітингу не пропускають автобус з міліцією
Мітинг біля Луганської ОДА, 10 березня 2014 року. Учасники мітингу не пропускають автобус з міліцією

Напад на журналістів

Загалом же лідери пропутінських рухів у Луганську – і Арсен Клінчаєв, і Олександр Харитонов – зазначають, що не завжди можуть контролювати натовп. У понеділок група людей біля обласної адміністрації напала на журналістів, звинувативши їх у брехні. Під час сутички були пошкоджені відеокамери двох центральних телеканалів. Операторів змусили віддати відзнятий матеріал. Натовп також не пропустив автобус із міліцією, який намагався проїхати на подвір’я ОДА.

Цього ж дня представники «Луганської гвардії» вдерлися до телеканалу ІРТА, власник якої колишній народний депутат Володимир Ландик висловився проти російського вторгнення в Україну. Сам Володимир Ландік в коментарі сайту «Дзеркало тижня» заявив, що безчинства у місці скоюють при підтримці місцевої влади люди, яким платять за це гроші, в тому числі і так звані російські «туристи».

Розслідування веде міліція і СБУ

Нова ж влада поки що має хитке становище. Ті, хто штурмував ОДА, змусили її нового голову Михайла Болотських написати заяву про відставку. Втім, через деякий час чиновник заявив, що писав заяву під тиском, а тому залишається на посаді.

Тим часом у сквері біля будівлі ОДА встановили кілька наметів з російськими прапорами. Навколо них постійно скупчуються люди. У наметовому містечку збирають підписи під зверненням до Путіна про допомогу. За фактом захоплення Луганської ОДА і міліція, і СБУ вже почали досудове розслідування.
Луганська ОДА захоплена проросійськими активістами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG