Доступність посилання

ТОП новини

Агресором є Росія на чолі з Путіним – син викраденого у Криму активіста


Сергій Ковальський
Сергій Ковальський
Досі немає інформації про людей, викрадених на території Криму – серед них і журналісти, і громадські активісти, і, зокрема, лідер Всекримської української ради Андрій Щекун та голова Піклувальної ради Української школи-гімназії Сімферополя Анатолій Ковальський. Радіо Свобода розпитало сина Ковальського – Сергія, який є співкоординатором кримського Євромайдану, що відомо про долю викрадених зараз?

– Наразі достовірної інформації про Андрія Щекуна і мого батька немає ні в кого. Вся інформація, яку зараз ми чуємо, це інформація від посередників, які дійсно не викрадали і ніяким чином не впливають на результат подій. Тому наразі ми можемо сказати, що доки вони (викрадені) не зателефонували, наприклад, мені, чи дружині, родині своїй, то ми вважаємо, що ми не знаємо, де вони, і не впевнені в їхній безпеці. Тому всі розмови, які зараз у ЗМІ поширюються, що в них «все добре», не відповідають дійсності і це не можна ні спростовувати, ні підтверджувати.

Хто веде офіційно розслідування? Що Вам відомо? Як воно ведеться?

Зараз міліція і прокуратура просто безсильна, тут відбувається просто беззаконня якесь
– Офіційно розслідування веде прокуратура, вона порушила кримінальні справи, але наразі мушу сказати, що їй відомо набагато менше, аніж мені. Особливо щодо батька – я вже бачив фото, як його затримували дружинники, які були з червоною пов’язкою, є фото, але навіть цього нема у міліції. Зараз міліція і прокуратура просто безсильна, вона не працює в Криму, тут відбувається просто беззаконня якесь таке.

– Скільки, за Вашою інформацією, взагалі викрадено зараз людей у Криму?

– Сім людей було станом на десь години дві тому (йдеться про 19:00 за київським часом – ред.).

– Чи відчуваєте Ви підтримку з-поза меж Криму, з Києва, у соцмережах?

– Пишуть і з Києва, і з усіх країн, мабуть, країн світу: «тримайтеся, приїжджайте» ... але що ми можемо робити? Ми вдячні, звичайно, але мусимо продовжувати боротьбу.

– Що б Ви хотіли передати слухачам Радіо Свобода?

Дійсним агресором є Російська Федерація на чолі з Путіним
– Я хочу передати напевно всім, хто може вплинути на цю ситуацію, треба розуміти, що дійсним агресором є Російська Федерація на чолі з Путіним. І, звичайно, треба розуміти, що насправді тільки гаранти Будапештського меморандуму, (Будапештський меморандум 1994 року гарантує: «Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їхнє зобов’язання, згідно з принципами Заключного акту НБСЄ, поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України» – ред.), тільки вони можуть вплинути дійсно на ситуацію.

І, звичайно, треба приймати рішення більш вже, скажемо так, радикальні, і наводити лад, бо в Криму дійсно на сьогоднішній день ситуація, в якій вільно просто відбувається пограбування, викрадення людей, повне беззаконня, нема до кого звертатися, ніхто нічого не розслідує, тобто ситуація дуже критична. Це питання не вирішується в Україні. Це треба розуміти всім. І відповідальність лежить на всіх державах, які є гарантами цього меморандуму. І якщо не робити жодних дій, то це означає бути співучасником дій, які робить Російська Федерація.

Довідка
9 березня на залізничному вокзалі Сімферополя невстановлені особи викрали лідера Всекримської української ради Андрія Щекуна та голову Піклувальної ради Української школи-гімназії Сімферополя Анатолія Ковальського. Це викрадення було санкціоноване самопроголошеним головою Ради міністрів Криму Сергієм Аксьоновим. Про це повідомили джерела Радіо Свобода у партії «Русское единство», яку очолює Аксьонов.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG