Доступність посилання

ТОП новини

Прискорення сепаратистів в окупованому Криму


Добровольці складають присягу «на вірність народу Криму», ліворуч голова Ради міністрів АРК Сергій Аксьонов, Сімферополь, 10 березня 2014 року
Добровольці складають присягу «на вірність народу Криму», ліворуч голова Ради міністрів АРК Сергій Аксьонов, Сімферополь, 10 березня 2014 року
Сімферополь – Самопроголошена кримська влада прискорює підготовку до референдуму про приєднання півострова до Росії і форсує процеси відриву Криму від України. Для цього вихідний у понеділок навіть оголосили робочим днем для працівників органів місцевого самоврядування і виконавчих структур. Уже у вівторок «уряд» Сергія Аксьонова має намір презентувати програму переходу до рубльової зони. І ще в Криму формується власна «армія».

Схоже, сама кримська влада ще не знає, як запровадити в автономії російський рубль. У понеділок самопроголошений голова Ради міністрів АРК Сергій Аксьонов написав у своєму Твіттері, що вже 11 березня представить проект переходу автономії в рубльову зону.

«Постараємося зробити заміну валют безболісною для громадян і бізнесу», – зазначив він. Потім це повідомлення офіційна прес-служба спростувала, мовляв, Аксьонов у соцмережах не реєструвався.

Кілька днів тому перший віце-прем’єр Рустам Теміргалієв заявив, що перехід з гривні до рубля займе десь рік. А вже в понеділок спікер Володимир Константинов уточнив – лише кілька місяців.

Допомогти цьому мають російські вливання: прес-служба кримського парламенту повідомила, що в державному бюджеті Росії вже зарезервували 40 мільярдів рублів для розвитку економіки півострова. Щоправда, в основному ці гроші підуть на стимулювання підприємств військово-промислового комплексу, що виконує замовлення Чорноморського флоту Росії.

Проросійське керівництво автономії також пообіцяло, що майнові права кримчан при переході до складу Росії не постраждають, але обіцяє забрати у власність Криму державні підприємства енергетичної сфери і ті, що пов’язані з використанням природних ресурсів півострова.

Державне майно – не остання претензія Аксьонова і Константинова. В російському Криму українська мова втратить державний статус. За словами самопроголошеного прем’єра, за нових умов у регіоні буде дві державні мови – російська та кримськотатарська. Про інші мови пообіцяли теж потурбуватися.

Головнокомандувач генерал-адмірал Аксьонов уже командує другою сотнею кримської армії

У понеділок із російських мас-медіа надійшло повідомлення, що Верховна Рада Криму наділила Сергія Аксьонова повноваженнями головнокомандувача збройними силами автономії. Важко сказати, що це означає, бо останні кілька днів сесія кримського парламенту не проводилася і хто наділив Аксьонова таким правом – не відомо.

Сам він зазначив, що «рішення про формування армії Криму ухвалене у зв’язку з наявністю на території автономії незаконних збройних формувань». За даними «прем’єра», 186 добровольців вже склали присягу «на вірність народу Криму» і увійшли до складу «збройних сил», які до референдуму 16 березня мають сягнути 1500 осіб й охоронятимуть виборчі дільниці «зі зброєю в руках».

Сергій Аксьонов також заявив, що в перспективі планується створення військово-морських сил Криму, які уже очолив контр-адмірал Денис Березовський, який зрадив українській присязі. У випадку приєднання Криму до Росії сухопутні війська і флот «республіки» увійдуть до складу збройних сил Росії.

«Головнокомандувач Криму» також заявив, що якщо за підсумками референдуму Крим стане частиною Росії, військовослужбовці збройних сил України, які перебувають на території Криму, повинні будуть або залишити територію автономії, або увійти до складу «збройних сил республіки».

Референдумні пристрасті

Тим часом кримська влада стверджує, що в неї майже все готове для проведення референдуму. Найголовніше, хваляться чиновники – на це є гроші, хоч не відомо звідки. За офіційною оцінкою, він обійдеться у майже два мільйони доларів.

На ніким, окрім Росії, не визнаний референдум, запланований уже на 16 березня, виноситься два запитання: «Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації?» і «Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?».

Плакат в Севастополі, 10 березня 2014 року
Плакат в Севастополі, 10 березня 2014 року

За словами голови Комісії з проведення референдуму Михайла Малишева, буде надруковано понад 2 мільйони 200 тисяч бюлетенів, що значно більше реальної кількості виборців. Референдум, як вирішив кримський парламент, проводитиметься не за законом, якого немає, а за Тимчасовим положенням.

Це лише одна причина того, що Комітет виборців не вестиме спостереження за голосуванням на референдумі в Криму. Порядок його організації, проведення і визначення результатів не має нічого спільного з процесом легітимного та об’єктивного волевиявлення кримчан, заявив Радіо Свобода голова кримського відділення КВУ Андрій Крисько.

Він також повідомив, що Комітет виборців України закликав народних депутатів, обраних у мажоритарних округах Криму, застосувати всі свої політичні, управлінські та особисті можливості для того, щоб перешкодити організації і проведенню референдуму на території своїх округів.

«У народних депутатів України є можливості провести роз’яснювальну роботу з керівниками місцевих органів влади в Криму і переконати їх не брати участі у цьому незаконному дійстві. Чим більше населених пунктів проігнорує затію з проведенням «надшвидкісного референдуму», тим непереконливішими виглядатимуть його результати, які вже давно визначені кимось», – наголосив Андрій Крисько. До бойкоту «референдуму» уже закликав Меджліс кримськотатарського народу і Всекримська українська рада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG