Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії вважає «законним» проголошення «незалежності» Криму


Будівля МЗС Росії в Москві
Будівля МЗС Росії в Москві
Міністерство закордонних справ Росії заявило сьогодні, що вважає «абсолютно законним» рішення Верховної ради Криму проголосити «незалежність» півострова.

Росія «повністю поважатиме результати вільного волевиявлення народів Криму в перебігу референдуму, на який, як відомо, запрошені спостерігачі від ОБСЄ і за двосторонньою лінією», мовиться в повідомленні.

МЗС Росії також переказує пункт ухвали Верховної ради Криму, яка намагається обґрунтувати своє «право проголошувати незалежність» посиланням на дорадче рішення Міжнародного суду у справі Косова 2010 року.

У Криму Верховна рада автономії сьогодні вирішила «проголосити незалежність» півострова від України й назвати себе окремою державою з тим, щоб після референдуму 16 березня відразу втратити цю «незалежність» і вступити до Росії.

Учора кримське керівництво заявляло, що на планований референдум запросило спостерігачів від Організації з безпеки і співпраці в Європі; в ОБСЄ відповіли, що не можуть розглянути цю заявку, бо Крим як регіон України не має повноважень сам запрошувати спостерігачів.

Провідні країни світу і їхні об’єднання та міжнародні організації засудили планований у Криму референдум про вступ півострова до Росії як незаконний і такий, що суперечить і Конституції України, і міжнародному праву.

2010 року Міжнародний суд більшістю голосів суддів, які розглядали справу про самопроголошене відокремлення Косова від Сербії, виніс дорадче рішення, що в конкретній міжнародно-правовій ситуації, яка склалася навколо Косова, такий крок косовської влади не порушив міжнародного права. Ця ухвала Міжнародного суду не є прецедентом у випадках інших проголошень незалежності. Росія, яка зараз посилається на цю ухвалу як на виправдання дій кримської влади, 2010 року різко критикувала її.
XS
SM
MD
LG