Доступність посилання

ТОП новини

США: комітет Сенату схвалює надання Україні допомоги і санкції проти Росії


Капітолій, будівля Конгресу США у Вашингтоні. На передньому плані крило, де засідає Сенат
Капітолій, будівля Конгресу США у Вашингтоні. На передньому плані крило, де засідає Сенат
У Сенаті Конгресу США комітет із закордонних відносин схвалив у середу законопроект, який має дозволити надання Україні позикових гарантій Сполучених Штатів на суму в 1 мільярд доларів, а також запровадження економічних санкцій і візових обмежень проти осіб, причетних до підриву безпеки і стабільності України – в першу чергу проти російських посадовців через вторгнення Росії до України.

Законопроект також передбачає надання прямої допомоги Україні на розбудову демократії в сумі 50 мільйонів доларі і ще 100 мільйонів на посилення співпраці США й України в галузі безпеки.

Крім того, документ передбачає й санкції проти причетних до придушення противладних демонстрацій в Україні.

Із законопроекту, схваленого в комітеті 14 голосами проти 3, вилучили пункт про санкції проти російських банків і енергетичних компаній, щоб дати змогу керівництву США ще спробувати домогтися залагодження становища навколо Криму в дипломатичних контактах із Росією.

Водночас у законопроекті є пункти, які прямо не стосуються України і пропонують реформи в Міжнародному валютному фонді. Як вважають, ці пункти можуть ускладнити схвалення законопроекту повним складом Сенату.

Крім того, для набуття чинності перед підписом президента необхідно, щоб такий же законопроект схвалила і Палата представників Конгресу, де реформа МВФ теж викличе спротив. Наразі там схвалили тільки надання Україні позикових гарантій на 1 мільярд доларів.
XS
SM
MD
LG