Доступність посилання

ТОП новини

У Росії блокують критичні до влади сайти


У Росії державний наглядовий орган за засобами інформації, «Роскомнагляд», на вимогу Генеральної прокуратури вніс у четвер до єдиного реєстру забороненої інформації низку сайтів, критичних до влади країни. Серед них – «Грани.ру», «Каспаров.ру» чи EJ.ru («Ежедневный журнал).

Як заявив «Роскомнагляд», це зроблено через «заклики до протиправної діяльності і участі в масових заходах, що відбуваються з порушенням встановленого порядку», що містяться на цих сайтах.

При цьому їхні редакції заявили, що ніяких конкретних претензій, у чому мало б виявлятися таке порушення, їм не висловили.

Крім того, вони скаржаться, що деякі провайдери вже поперекривали доступ до цих сайтів, хоча, за законом, мали зробити так тільки через добу, якщо власник сайту не зніме з нього заборонений вміст.

Також ухвалено заблокувати доступ до блогу в «живому журналі» опозиціонера Олексія Навального. Тут причина в тому, що, на думку Генпрокуратури Росії, його функціонування порушує судове рішення про обрання Навальному запобіжного заходу – минулого тижня його взяли під домашній арешт із забороною користуватися телефоном та інтернетом, але блог продовжували вести за його письмовими записками його помічники. «Роскомнагляд» вимагає, щоб компанія «Живий журнал» взагалі ліквідувала цей блог.

Такі кроки можливі в Росії завдяки новому законові, що набув чинності з початку минулого місяця. Він дозволяє Генпрокуратурі без суду вимагати блокування сайтів за «екстремізм» чи за заклики до неузгоджених акцій.
XS
SM
MD
LG