Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: Путін вирішить усе після «референдуму» у Криму, за який «настануть наслідки»


Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п) під час зустрічі в резиденції посла США в Лондоні, 14 березня 2014 року
Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п) під час зустрічі в резиденції посла США в Лондоні, 14 березня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін не готовий ухвалювати ніяких рішень щодо становища в Україні до «референдуму» у Криму, заявив сьогодні державний секретар США Джон Керрі, посилаючись на слова міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова після їхньої зустрічі.

Він знову попередив, що, якщо Росія не змінить курсу, за це «настануть наслідки». Якщо цей «референдум» відбудеться, «будуть певні санкції, буде певна відповідь», наголосив Керрі. За його словами, це не погроза, а попередження.

Після майже шестигодинної зустрічі, що відбулася в Лондоні, Керрі наголосив, що кримський «референдум» суперечить Конституції України й міжнародному законодавству й відтак не легітимний, світова спільнота не визнає його результатів. Якщо ж Москва визнає їх, це буде «анексією Криму через задній вхід», сказав Керрі.

Росія має усвідомити серйозність порушення нею міжнародного права, наголосив держсекретар.

Він також заявив, що Росія має пояснити дислокацію значного числа її військ у Криму і вздовж східного кордону України. За його словами, США хочуть від Москви дій, а не слів, у відведенні цих військ і зменшенні військової присутності Росії в Україні.

Керрі повторив, що США далі підтримують народ України і його бажання мати можливість самостійно вирішувати своє майбутнє.

Він додав, що сторони домовилися не переривати контактів наступними днями.

Лавров, який після зустрічі дав свою прес-конференцію дещо раніше, заявив, що Росія «поважатиме волевиявлення кримського народу», що «права на самовизначення ніхто не скасовував», а «далі спекулювати немає сенсу, треба дочекатися результатів референдуму». «Своє ставлення до результатів референдуму ми висловимо, коли ці результати стануть відомі», – сказав він.

Лавров також заявив, що Росія не має планів вторгнення на Південний Схід України.

Він також повідомив, що Москва не згодна на створення міжнародної контактної групи для залагодження кризи, чого домагається від неї Захід.

Сполучені Штати Америки і Європейський союз заявляли, що, якщо Росія не доможеться від проросійської фактичної влади Криму скасування призначеного на неділю «референдуму» про вступ півострова до її складу, вже у понеділок будуть запроваджені персональні санкції проти низки російських і фактичних кримських посадовців, а в разі дальшого загострення ситуації настануть і економічні санкції проти Росії.
XS
SM
MD
LG