Доступність посилання

ТОП новини

Стосовно України Путін допустив величезну помилку – екс-полковник розвідки КДБ СРСР


Олег Гордієвський
Олег Гордієвський
На шляху кровопролитної боротьби українців за свободу став режим «керованої демократії» з Кремля. Неприкрита одностороння військова агресія проти народу України під командуванням президента Росії Володимира Путіна, колишнього полковника Головного розвідувального управління КДБ СРСР, означає, що українська демократія стала прямою загрозою кадебістькому режиму Кремля.

Адже в Росії Володимиром Путіним і його колегами з КДБ (ФСБ) встановлена вертикальна система державного правління спецслужб (ФСБ, ГРУ, спецпідрозділів) у поєднанні з організованим кримінальним світом в економіці та на місцях. В Україні в останні роки сталося ще гірше – кримінальні сили захопили владу та встановили свій контроль і над спецслужбами та силовими структурами держави, а також над економікою і фінансами, коли у середньому в рік виводили за межі України понад 40 мільярдів доларів США.

Іспанський спеціальний прокурор Жозе «Пепе» Грінда Гонзалес, котрий 10 років вивчав діяльність російської мафії в Іспанії, наголошує, що в Росії, Україні і Білорусі фактично правлять диктаторські режими, котрі базують свою міць на спецслужбах у союзі з організованими кримінальними кланами.

Про загрозу таких режимів демократії і свободі в Україні та інших країнах Європи ми ведемо мову в нашій програмі з Олегом Гордієвським, колишнім полковником управління зовнішньої розвідки КДБ СРСР та агентом спецслужб Великої Британії (1974-1985 роки). В СРСР Олег Гордієвський був засуджений до кари смерті, котра не скасована в Росії й до сьогодні. Колеги Путіна в ФСБ вважають, що Гордієвський був агентом західних спецслужб, котрий завдав Москві чи не найбільшої шкоди за всю історію правління тут тоталітарного режиму і спецслужб.

Тому я запитав у пана Гордієвського, насамперед, про те, що він думає про роль спецслужб на кшталт КДБ, ФСБ у протистоянні демократії та свободі в суспільстві.
ЗАВАНТАЖИТИ

– Російські спецслужби, бо українські були малозначущими під п’ятою КДБ, російська розвідка і контррозвідка, вони обидві активно працювали на всій території України і в Криму та збирали інформацію стосовно всіх, навіть найдрібніших, аспектів життя українців, політики, дипломатії і таке інше. І не дивлячись на те, що чисельність їхня була дуже велика (сотні офіцерів КДБ і ГРУ), вони не змогли утримати під владою тоталітарного режиму Україну й інші республіки колишнього СРСР. І на сьогодні ми маємо, як результат довготривалої діяльності цих спецслужб та їхнього режиму, – величезну катастрофу в зовнішній політиці Росії Путіна, котра зачіпає й Україну та загрожує Європі.

Те що Путін захопив Крим, йому так просто не пройде, бо країни Заходу, США і Європа дуже мало залежать від Росії
Те що Путін захопив Крим, йому так просто не пройде, бо країни Заходу, США і Європа дуже мало залежать від Росії. І їхні загрози санкцій, тиску остаточно дискредитують Москву. Це величезна помилка Путіна і його компанії. Вони планували захопити Крим, а можливо й інші українські території, якщо не всю Україну. Тепер виходить, що цей план не вдасться здійснити з-за надзвичайно різкої та одностайної міжнародної реакції. І в Кремлі вже зрозуміли, що вони граються з вогнем. А Україна тепер рухається по шляху демократії і спроби Путіна відновити щось на кшталт нового СРСР ніколи не будуть реалізовані.

– Пане Гордієвський, Путін, мабуть, довго готувався до такого плану дій в Україні?

– Ну звичайно давно. Це прямо готувалося більше ніж 5 років, якщо не всі 10 років. Особливо активно Путін розробляв це зі своєю компанією після першого Майдану 2004 року. Перший Майдан їх жахливо налякав і показав, що таке може де завгодно статися. Хоча в Росії після сталінських репресій народ став таким боязливим, що він, як мені здається, у своїй більшості ще не готовий йти ні на який Майдан. І навряд чи в Росії буде найближчим часом якийсь Майдан. Але вони, Путін і компанія, все-таки, почали тоді ще готувати удар по Україні. І ось сьогодні таке відбувається.

– Пане Гордієвський, представники Молдови попереджають Європу, що й вони стоять перед загрозою інвазії Путіна?

– Це навіть важко таке конкретно передбачати. Молдова перебуває між Румунією та Україною. Але таке можливе.

– Хоча для окупації таких великих територій потрібні величезні кошти і це може вдарити по економіці Росії?

Це все обернеться для Росії величезним приниженням. Бо економіка її слабка. Економіка сьогодні котиться до низу
– Звичайно. Я зараз дивлюся різні аналітичні матеріали, огляди, котрі вказують на те, що це все обернеться для Росії величезним приниженням. Бо економіка її слабка. Як один із західних авторів написав про перебування в Росії, що пішов викрутку купити і немає жодної, котра б була зроблена в Росії. Все імпортне. Росія тримається на західному імпорті та імпорті з Китаю. Економіка сьогодні котиться до низу. А після того як бухнули в зимову Олімпіаду в Сочі понад 50 мільярдів доларів, важко сказати, як Росія може після цього оговтатися.

– Як Ви вважаєте, оця система правління Путіна в Росії за допомогою спецслужб і криміналітету на місцях буде нав’язуватися і на окупованих ним територіях?

Режим Путіна втратить будь-яке довір’я всього світу. У них в друзях залишаться лише Північна Корея і Нікарагуа
– Так, звичайно. На окупованих територіях ще сильніше. Бо там будуть ще й військові. Бачите, як в Криму намагаються захоплювати одну базу за другою. Так само буде це і в Молдові, якщо вони протягнуть руку й туди. Але режим Путіна втратить будь-яке довір’я всього світу. У них в друзях залишаться лише Північна Корея і Нікарагуа. Тепер друзів у Росії в світі немає зовсім.

– Але російське телебачення, пропаганда, нині вихоплює декого з Великої Британії, Лондона, котрі кажуть про якісь історичні права Росії на Крим, закликають проти санкції щодо Москви?

– Це частіше наполовину або цілком куплені люди. А бо ж агентура, або ж ті, кого запрошували до Росії щороку на путінські дачі, де їх задарма годували, поїли, ікрою пригощали, іншими делікатесами. Подарунки давали, банки з ікрою. Є тут така група людей. Але вони, у порівнянні з громадської думкою Британії незначні. Бо в газетах є багато статей, зокрема, в «Таймз», проти Росії. От і цього разу – три величезних статті засуджують Путіна і його дії. А це тут дуже впливова газета, навіть у цілій Європі. І так кожного дня. А ті, хто там намагається щось казати в оправдання Росії, вони не мають якоїсь значної ваги у Великій Британії.

– Чи може Путін застосувати ядерний шантаж проти Європи?

Думаю, що жодної ядерної зброї не буде ніколи задіяно. Якщо Росія скине хоча б одну ядерну боєголовку на Європу! Тоді Москва і всі промислові міста Росії перестануть існувати
– Цей шантаж не пройде. Бо цим Путін зовсім себе дискредитує. Я думаю, що жодної ядерної зброї не буде ніколи задіяно. Навіть такі країни, як Індія, Пакистан, котрі мають ядерну зброю, і навіть Північна Корея, вони не збираються серйозно застосовувати ядерну зброю. Бо це фактично самогубство. Уявляєте, якщо Росія скине хоча б одну ядерну боєголовку на Європу! Так тоді ж Москва і всі промислові міста Росії перестануть існувати. Бо будуть у відповідь американські ядерні удари. Це така іграшка, яку не можна насправді використовувати.

– Невже Путін не розуміє, що навіть найближчі сусіди, українці, тепер будуть його ворогами?

Він зробив тепер усіх своїми ворогами. Вже складалося так, що в Росії немає друзів ніде у світі
– Звичайно. Він зробив тепер усіх своїми ворогами. Вже складалося так, що в Росії немає друзів ніде у світі. А зараз, після цього, Україна буде ворожа, всі українці, у тій же Росії. Я ж скільки їх зустрічав за своє життя там. І всі вони мали дуже теплі почуття щодо своєї Вітчизни. Я згадує своє дитинство, українська культура була другою культурою для нас, росіян.

Для моєї родини українська культура значила багато, українські пісні співали за столом
Для моєї родини українська культура завжди значила багато, українські пісні співали часто за столом. І так у багатьох родинах в Росії. А тепер українці стануть ворогами цього режиму в Кремлі.

– Який Ваш прогноз розвитку подій в Україні?

Україна зміцниться,міліція, армія будуть сильнішими. Україна стане оплотом демократії на Сході
– Я думаю, що Україна зміцниться і її міліція, армія будуть сильнішими і зможуть контролювати ситуацію у Східні Україні, де є загроза Росії. І сама система демократії в Україні під впливом Заходу окріпне. Україна дійсно стане оплотом демократії на Сході. Це дуже важливо. Що така велика, розумна країна, з таким талановитим та освіченим народом буде зміцнювати Європу. Це дуже добре.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG