Доступність посилання

ТОП новини

В Яремчі згоріла дерев’яна церква в гуцульському стилі


В присілку Дора в Яремчі, на території чоловічого монастиря Святого Іллі сьогодні згоріла церква, яка була пам’яткою архітектури місцевого значення. Відома вона була тим, що побудована в народному гуцульському стилі майстрами з Делятина і Річки у 1937 році, на землях, подарованих монахам родиною Кокорудзів зі Львова, які були у добрих стосунках з митрополитом Андреєм Шептицьким. Мала оригінальний інтер’єр, декорований деревом з випаленими орнаментом та іконами.

Пожежа виникла о 9 годині 30 хвилин, і трохи більше як за годину вогонь знищив будівлю церкви.

Як розповіла керівник прес-служби управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович, спочатку пожежу почали гасити місцеві жителі і монахи, якби вони одразу викликали пожежно-рятувальну службу, збитки були б меншими: «храм з дерева, яке спалахувало, як сірник, зайнявся сусідній будинок, але пожежу вдалося локалізувати».

Частину церкових речей встигли винести. Загиблих і травмованих немає. На гасінні пожежі було задіяно шість пожежно-рятувальних відділень, більш як півсотні рятувальників, сім одиниць техніки. Зараз на місці пожежі працюють експерти, які повинні встановити причину загорання.

За свідченнями людей, можливі дві версії: непогашена свічка або підпал. Місцеві люди бачили, як після служби до церкви заходили молоді хлопці.
XS
SM
MD
LG