Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Росії хочуть від України федералізації, статусу для російської мови і визнання «референдуму»


Сімферополь, 17 березня 2014 року
Сімферополь, 17 березня 2014 року
Міністерство закордонних справ Росії пропонує створити «контактну групу підтримки для України», яка б сприяла перетворенню України на федеративну державу, наданню російській мові статусу другої державної і визнанню українцями права Криму визначити своє майбутнє після «референдуму» 16 березня. Про це йдеться у заяві МЗС Росії, поширеній сьогодні.

У МЗС Росії вкотре заявили, що не мають стосунку до кризи в Україні. «Як неодноразово роз’яснювалося російською стороною, нинішня ситуація в Україні створена не нами, а є результатом глибокої кризи української держави, що призвела до поляризації суспільства і різких загострень антагонізму між різними частинами країни. Саме на сприяння подоланню цих суперечностей мають бути спрямовані зусилля міжнародної спільноти», – мовиться у заяві.

За пропозицією Росії, група також має сприяти виконанню угоди про врегулювання ситуації в Україні від 21 лютого 2014 року, «щодо вилучення нелегальної зброї, звільнення незаконно зайнятих будівель, вулиць і площ».

Крім того, МЗС Росії пропонує «без зволікання скликати за рішенням Верховної Ради України конституційні збори з рівним представництвом усіх українських регіонів для підготовки нової федеративної конституції».

Відповідно до цієї конституції, кажуть у МЗС Росії, має бути закріплений федеративний статус України, її військово-політичний нейтралітет, наданий статус другої державної російській мові, захист прав людини і меншин, а також заборона втручатися в справи церкви.

Проект конституції у МЗС Росії пропонують виносити на всенародний референдум.

Після схвалення нової конституції в Росії хочуть проведення «при широкому і об'єктивному міжнародному спостереженні загальнонаціональних виборів вищих органів державної влади України з одночасним проведенням виборів органів законодавчої і виконавчої влади в кожному суб’єкті федерації».

Крім того, у МЗС Росії наполягають, що міжнародна група має визнати і поважати право Криму «визначити свою долю відповідно до результатів вільного волевиявлення його населення у ході проведеного 16 березня 2014 референдуму».

«Встановлений на основі сукупності викладених вище цілей і принципів державний лад України, її суверенітет, територіальна цілісність і нейтральний військово-політичний статус гарантуються Росією, Євросоюзом і США із закріпленням резолюцією Ради безпеки ООН», – мовиться у заяві.

З кінця лютого Росія проводить військову окупацію Криму.

16 березня нелегітимна влада Криму провела «референдум» і заявила, що майже 97% тих, хто взяв у ньому участь, проголосували за приєднання Криму до Росії.

ЄС і США заявили, що не визнають референдум.
XS
SM
MD
LG