Доступність посилання

ТОП новини

У Меджлісі очікують від влади надання кримськотатарському народу статусу корінного


Заступник голови Меджлісу про очікування кримських татар від української влади
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
Меджліс кримськотатарського народу і всі кримські татари очікують від української влади визнання статусу корінного народу за кримськими татарами, заявив Радіо Свобода заступник голови Меджлісу Нариман Джелял.

«Ми знаємо, що російська влада готує анексію Криму. Тому ми звернулися до парламенту України із закликом визнати статус корінного народу за кримськими татарами і негайно забезпечити вільне волевиявлення кримських татар», – зазначив Джелял, а також додав, що формою забезпечення прав кримськотатарського народу на самовизначення може стати всеукраїнський референдум.

За словами заступника голови Меджлісу, незважаючи на те, яким буде подальший розвиток подій в Криму, таке рішення забезпечить присутність української державності на Кримському півострові.

«Всім відомо, що кримські татари є послідовними захисниками суверенності та територіальної цілісності України, тому ми звернулися до українського парламенту, українського народу надати нам можливість зміцнити свій статус, статус корінного народу, визнати цей статус в Україні рішенням Верховної Ради України. Для того щоб ми, зміцнившись, могли відстоювати українську державність, українську суверенність в Криму», – сказав Нариман Джелял.

Розпущений Верховною Радою України парламент Криму сьогодні проголосив регіон «незалежною державою» – Республікою Крим – і звернувся до Російської Федерації з пропозицією прийняти її до складу Росії. За даними самопроголошеної кримської влади, на вчорашньому «референдумі» за приєднання до Росії висловилися майже 97% тих, хто взяв участь у голосуванні. Україна і міжнародна спільнота називають «референдум» нелегітимним. З кінця лютого Росія проводить військову окупацію Криму.
XS
SM
MD
LG