Доступність посилання

ТОП новини

Україна готує економічні заходи у відповідь на анексію Криму – Мін’юст


Рада національної безпеки і оборони доручила сьогодні Міністерству юстиції підготувати проект закону про окуповані території, а також висновки і обґрунтування щодо збитків, яких завдала Україні Росія своєю анексією Криму, заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Йдеться, зокрема, про встановлення вартості майна, об’єктів державної і комунальної власності, шельфу і природних ресурсів на території незаконно анексованого Криму, сказав він на брифінгу після засідання РНБО.

Відтак Україна домагатиметься відшкодування цих коштів через міжнародні судові органи, сказав міністр.

А закон про окуповані території встановить, зокрема, фіксування права власності громадян на момент початку військової агресії Росії. Відтак усі угоди про відчуження цього майна за режиму окупації будуть неправочинні.

обмеження діяльності компаній, які співпрацюють із самопроголошеною кримською владою, чи визнає чинними на території півострова тільки рішення законних органів влади, обраних за українським законодавством. А для порушників, які стануть співучасниками протиправних дій самопроголошеної кримської влади, буде передбачена адміністративна чи й кримінальна відповідальність, додав Петренко.

Крім того, окремим законом має бути визначений правовий статус громадян України, які живуть на тимчасово окупованих територіях, що матиме на меті захистити їхні конституційні, соціально-економічні й особисті права, повідомив міністр юстиції.

Засідання РНБО було присвячене діям України у відповідь на незаконну анексію Росією Кримського півострова.

Учора Росія, яка три тижні тому почала окупацію українського Криму, оголосила про офіційну анексію регіону.
XS
SM
MD
LG