Доступність посилання

ТОП новини

Дешевший газ зі Словаччини може надійти в Україну до кінця року – єврокомісар


Словаччина готова до підписання документів на постачання реверсного газу в Україну, заявив сьогодні єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер.

«Ми отримали вістку зі словацького міністерства, що вони хочуть підписати (меморандум про постачання реверсного газу) якомога швидше. Я оптиміст щодо укладення цієї угоди до кінця квітня. Фізичне постачання реверсного газу, можливо, буде готове якомога швидше після (підписання). Можливістю для нас є почати його до кінця цього року», – заявив єврокомісар після зустрічі з міністром енергетики України Юрієм Проданом у Брюсселі.

Донині цьому на заваді були питання технічні, питання термінів, а також економічно-фінансові та політичні перешкоди, сказав він.

Юрій Продан, зі свого боку, заявив, що політичних цін на енергоносії існувати не повинно.

«Та ціна на газ, що у нас є з «Газпромом», – політична. Тим часом ціни, які може нам запропонувати газотрейдер прозорого європейського ринку, – це ринкові ціни, що можуть коливатися від 380 до 400 доларів за тисячу кубічних метрів газу», – сказав голова українського енергетичного відомства.

Серед питань, що були обговорені в Єврокомісії, були також допомога Україні в модернізації її ГТС та використання можливостей, які має Україна, володіючи найбільшими в Європі газосховищами, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Окремо було розглянуте питання цін на газ для населення. Частина дорогого імпортного газу йде на забезпечення потреб населення. Тому, говорили співрозмовники, сьогодні стоїть питання, як збалансувати ціни на тепло із ціною газу, що йде на потреби вироблення теплової енергії.

Україна як член європейського Енергетичного співтовариства є частиною його внутрішнього ринку. За останні дев’ять місяців їй вдалося отримувати газ за ринковими цінами з реверсних коридорів Польщі та Угорщини.

Зі Словаччини Україна могла б отримувати значно більше дешевшого газу – понад 10 мільярдів кубічних метрів, а постачання раніше планували розпочати з другої половини цього року. Однак після угоди уряду Миколи Азарова з Росією від цієї ідеї відмовилися.

Нинішня ціна на російський газ може сягнути понад 500 доларів за тисячу кубічних метрів у разі, якщо Росія через протистояння з Україною навколо анексії Криму скасує свою стодоларову знижку за Харківськими угодами, яка була надана за продовжене перебування в Україні російського Чорноморського флоту.

Від грудня минулого року діяла ще одна, додаткова знижка на російський газ за згаданою угодою з Росією попереднього українського уряду, але російський «Газпром» уже оголосив, що скасовує її через те, що Україна не погасила попереднього газового боргу.
XS
SM
MD
LG